2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Zaharova: az ukrán reakciók a híd rongálására terrorista természetű

Ukrajna reakciója a krími hidat megrongáló robbanásra a vezetés “terrorista természetéről” tanúskodik – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. A hidat lezárták a forgalom elől, miután szombaton kora reggel felrobbant egy teherautó.

“A kijevi rezsim reakciója a polgári infrastruktúra lerombolására terrorista természetéről tanúskodik” – írta Zaharova a Telegramon néhány órával a robbanás után.

Ukrán tisztviselők nem vállalták a felelősséget a robbanásért, de Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója, Mihajlo Podoljak korábban a Twitteren arra figyelmeztetett, hogy ami a Kercsi hídnak nevezett hídon történtek, az “csak a kezdet”.

Az ukrán védelmi minisztérium is azt tweetelte, hogy “a Moszkva rakétacirkáló és a kercsi híd – az ukrán Krímben lévő orosz hatalom két hírhedt szimbóluma – megsemmisült. Mi a következő a sorban, ruszkik [oroszok]?”.

Oroszország fekete-tengeri zászlóshajója, a Moszkva áprilisban süllyedt el Odessza partjainál. Moszkva szerint tűz ütött ki a fedélzeten, amely lőszerek felrobbanását okozta. Kijev azonban azt állította, hogy a cirkálót találat érte.

A Moszkva és Kijev közötti konfliktus február végi kirobbanása óta különböző ukrán tisztségviselők többször is megígérték, hogy megtámadják a Kercsi hidat, amely az orosz Krím félszigetet köti össze az ország Krasznodari területével.

A robbanás Európa leghosszabb hídján helyi idő szerint reggel 6 óra körül történt, ami a híd járművek által használt részén az út részleges beszakadásához vezetett. A párhuzamos vasúti szakaszon is tűz ütött ki, ahol hét üzemanyagtartály gyulladt ki.

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság közölte, hogy egy teherautó robbant fel, miközben a 19 kilométer hosszú építményen haladt. A helyszínen készült térfigyelő kamerák felvételein szintén látható volt egy jármű felrobbanása.

A tüzet már eloltották, a robbanás okozta károkat pedig felmérik. A krími hatóságok közölték, hogy a híd javításának idejére kompjáratokat biztosítanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...