2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Zaharova: az Európai Parlamentet az idiotizmus támogatójának kellene nyilvánítani

Az Európai Parlamentet, amely szerdán elfogadott egy nem kötelező érvényű határozatot, amelyben Oroszországot a “terrorizmus állami támogatójának” bélyegezte, az “idiotizmus támogatójának” kellene nevezni – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon.

Az EU törvényhozó testülete szerdán Strasbourgban elsöprő többséggel fogadta el a határozatot. A dokumentumot 494 képviselő támogatta, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el.

Egyes államok, köztük Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Csehország korábban nemzeti szinten is hasonló állásfoglalásokat fogadtak el.

A lépés nagyrészt szimbolikus jellegű, de a dokumentum sürgette a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki egy új jogi keretet, amely lehetővé tenné, hogy terrorizmus miatt ne csak egyének vagy szervezetek, hanem egész nemzetek kerüljenek feketelistára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a hírt, kijelentve, hogy Oroszországot “minden szinten el kell szigetelni és felelősségre kell vonni annak érdekében, hogy véget vessen Ukrajnában és világszerte régóta folytatott terrorista politikájának”.

Moszkva azzal vádolta Kijev nyugati támogatóit, hogy figyelmen kívül hagyták figyelmeztetéseit, miszerint a NATO nem hivatalos ukrajnai terjeszkedése átlépte Oroszország vörös vonalát. Ukrajnát egy Oroszország elleni proxy-háborúra használják, és amíg az ország ezt szolgálja, az USA és szövetségesei készek szemet hunyni minden ukrán bűncselekmény felett – állították moszkvai tisztviselők.

Az orosz nyomozók szerint az ukrán kormány felelős számos orosz földön elkövetett terrortámadásért, köztük Darja Dugina újságíró augusztusi meggyilkolásáért és a Krími hídnál októberben elkövetett halálos kamionos merényletért. A nyugati média arról számolt be, hogy Washington is Kijev érintettségét gyanítja a merényletekben, és állítólag mindkét támadás miatt “elmarasztalta” Zelenszkijt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...