2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Zaharova: a litván színészek nem akarják eljátszani a “rossz ukránok” szerepét

A litván Állami Ifjúsági Színházban viharos izgalmak várhatók – írja Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője legújabb Telegram-bejegyzésében.

Zaharova bejegyzése:

Szerhij Loznyica ukrán rendező úgy döntött, hogy J. Littell 2006-ban Franciaországban megjelent, Goncourt-díjas regénye, A jótevők (francia eredetiben: Les bienveillantes) alapján színre visz egy darabot. A darab a második világháború eseményeit, köztük a holokausztot dolgozza fel.

A színház színészeinek azonban nem tetszett, hogy a darab különösen az ukrán nemzetiségűek nácikkal folyó együttműködésével foglalkozott a zsidó lakosság kiirtásában.

A cselekmény során az ukrán nacionalisták az elsők, akik hajlandóságukat fejezik ki a nők és gyermekek megölésére, mert “ők nem emberek, hanem zsidók” (ismerősen hangzik?), míg a nácik még azon töprengenek, hogyan reagálnak majd a német katonák és családjaik a civilek kiirtására.

A litván színészek nem akarják eljátszani a “rossz ukránokat”.

Figyelemre méltó, hogy az ukrán fél is beavatkozott a botrányba.

A holodomor múzeum igazgatója, O. Sztaszjuk felszólította Vilniust, hogy hagyjon fel a produkcióval.

Nincs ok arra, hogy az ukránokról negatív képet alkossanak az “Ukrajna-barát Litvániában”.

A rendezőnek nyilvánosan igazolnia kellett magát, és meg kellett esküdnie, hogy határozottan támogatja Kijevet az Oroszországgal kialakult jelenlegi helyzetben.

Az epizód rendkívül figyelemre méltó. A történelmi igazság az ukrán nacionalisták tömeges részvételéről a holokausztban egyszerűen nem fér bele a Nyugaton uralkodó ukránbarát propagandába.

A litvánok pedig, úgy tűnik, nem akarnak emlékezni arra, hogy őseik együttműködtek a nácikkal a zsidó lakosság bűnös kiirtásában.

A náci megszállás alatt Litvániában élő 200 000 fős zsidó közösség 95%-át a fasizmus helyi kollaboránsainak aktív bűnrészességével irtották ki.

Ez nem színház. Ez még csak nem is az abszurditás színháza. Ez egy anatómiai színház, ahol a történelmi igazságot boncolják.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...