2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

WSJ: az USA a héten bejelenti, hogy Abrams harckocsikat ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok hamarosan bejelentheti M1 Abrams harckocsik átadását Kijevnek – jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című lap amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

“A Joe Biden kormánya hajlik arra, hogy jelentős számú Abrams M harckocsit küldjön Ukrajnába, és a héten bejelentés érkezhet a szállításokról” – írta a lap.

A kiadvány szerint Washington a döntését a Berlinnel kötött megállapodás részeként jelentheti be, amely szerint Kijevnek Leopard 2 harckocsikat szállítanak Németországból és más országokból.

A legutóbbi, 2,5 milliárd dollár értékű amerikai katonai segélycsomag Bradley gyalogsági harcjárműveket és Stryker páncélozott személyszállító járműveket tartalmaz.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy az ország engedélyt kért Németországtól a Leopard 2 harckocsik átadására az ukrán fegyveres erőknek. Felszólította Berlint, hogy csatlakozzon a Kijevet katonai felszereléssel ellátó államok koalíciójához.

Ahhoz, hogy német felszereléseket szállíthassanak, az országoknak engedélyt kell kapniuk a Berlintől az exportkorlátozások feloldására. Németországon, Lengyelországon és Finnországon kívül Spanyolországban, Görögországban és Dániában is vannak leopárdok.

A múlt héten a NATO kapcsolattartó csoportja a ramsteini amerikai légibázison ülésezett, hogy megvitassák az Ukrajnának nyújtott katonai segítség fokozásának kérdését. A résztvevőknek nem sikerült konszenzusra jutniuk a tankok ellátásáról.

Németország eddig tartózkodott ettől, bár az Olaf Scholz kancellárra nehezedő nyomás jelentősen megnőtt. Az Egyesült Királyság bejelentette a Challenger 2 harckocsik szállítását.

Tavaly tavasszal Moszkva jegyzéket küldött az észak-atlanti szövetség országainak az ukrán csapatoknak történő fegyverszállítás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy minden katonai felszerelések legitim célpontot jelentene az orosz légierő számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....