2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

WSJ: a tervezetnél hamarabb találkozhat a kínai és az orosz elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök szeptemberben Közép-Ázsiába utazhat, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozó keretében találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – jelentette pénteken a Wall Street Journal az ügyet ismerő névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

A források szerint Hszi hivatala a héten jelezte, hogy személyesen is részt vehet a csúcstalálkozón, amelyet szeptember 15-én és 16-án tartanak az üzbég Szamarkand városában. A hivatal már megkezdte a lehetséges kétoldalú találkozók előkészítését Putyinnal, valamint Pakisztán, India és Törökország vezetőivel, akiket szintén a helyszínre várnak.

Bár a Kreml még júliusban megerősítette, hogy Putyin részt vesz az SCO-csúcson, azt még nem tisztázták, hogy Szamarkandba utazik-e, vagy videokapcsolaton keresztül vesz részt az eseményen.

A döntés, hogy az utazás bekerül Hszi programjába, állítólag azután született, hogy Pekingnek nem sikerült lebeszélnie Nancy Pelosi amerikai házelnököt arról, hogy a hónap elején Tajvanra látogasson – állította a WSJ-nek nyilatkozó forrás. Mivel a látogatást Peking a Kínára gyakorolt nyugati nyomás jeleként értékelte, a közép-ázsiai utazás aláhúzná a kínai vezető azon szándékát, hogy ennek ellensúlyozására erősebb kapcsolatokat építsen ki olyan országokkal, amelyek nem szoros szövetségesei az Egyesült Államoknak – magyarázták.

A héten Putyin elítélte Pelosi útját, mint “egy másik ország szuverenitása iránti tiszteletlenség szemérmetlen demonstrációját”.

Putyin és Hszi első személyes találkozójára az ukrajnai orosz offenzíva kezdete óta várhatóan a G20-ak novemberi, Balin tartandó csúcstalálkozóján kerül sor, miután Joko Widodo indonéz elnök pénteken megerősítette, hogy mindkét vezető részt vesz az eseményen. A WSJ korábban arról számolt be, hogy Hszi a bali csúcstalálkozón tarthatja első személyes megbeszélését Joe Biden amerikai elnökkel is.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet egy biztonsági szövetség, amely regionális fejlesztési kérdésekkel is foglalkozik, és jelenleg nyolc tagállamból áll: Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán. Megfigyelőként Irán és Afganisztán is tagja, Törökország pedig párbeszédes partner. Nemrég 10 ország jelezte csatlakozási szándékát a szervezethez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...