2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Felszólították Lengyelországot, hogy készüljön fel Németország összeomlására

Készüljünk fel Németország összeomlására – írja Bartosz Bartczak közgazdász a Niezalezna.pl lengyel konzervatív portálon megjelent cikkében.

A szakértő úgy véli, hogy az ukrajnai háború miatt Németországnak búcsút kell mondania attól az elképzelésétől, hogy az európai energiaellátást az orosz gázra alapozza. Ennek következtében Németország elveszítheti az olcsó orosz nyersanyagok felhasználásából származó előnyét. Másrészt egy másik probléma is felmerül a horizonton. Kína.

Németország az amerikai és kínai érdekek által meghatározott geopolitikai csapdába esett.

“Ez pedig Németország gazdasági erejének végét jelentheti” – véli Bartczak, aki arra figyelmeztet, hogy ez a helyzet a német gazdasággal szorosan összefonódó Lengyelország számára is problémákat okozna.

Ugyanakkor a szerző szerint a jelenlegi helyzet Lengyelország számára előnyös. “Most megpróbálhatunk a modern iparral előbbre lépni. Egy esetleges új hidegháború pedig nagyszerű lehetőség számunkra. Dél-Korea így építette ki a hatalmát. Kívánjuk tehát, hogy Ukrajna (és ne adj’ isten, Belorusz) keleti határán egy új vasfüggöny hulljon le. Még akkor is, ha ez eleinte fáj nekünk” – írta.

Korábban a Bloomberg számolt be arról, hogy Németországban tömeges ipari elvándorlás és szociális robbanás várható az energiaárak folyamatos emelkedése miatt, az oroszországi gázszállítások csökkentése miatt.

A DWN a maga részéről úgy véli, hogy a jelenlegi energiaválság “megsemmisítő ítélet” lesz a német gazdaság jövőjére nézve.

Az Ukrajna demilitarizálására és denacionalizálására irányuló orosz különleges művelet kezdetével a Nyugat növelte a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Számos ország bejelentette, hogy befagyasztja az orosz vagyontárgyakat, és egyre hangosabbá váltak az Oroszországból érkező energiaszállítások leállítására irányuló felhívások. Ezek az intézkedések problémákat okoztak Európának és az Egyesült Államoknak az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedésével.

Emiatt Németországnak, más nyugati országokhoz hasonlóan, emelkedő energiaárakkal és megugró inflációval kellett szembenéznie. A magasabb üzemanyagárak, különösen a gázárak, nagymértékben megfosztották a német ipart versenyelőnyétől, ami az EU legerősebb gazdaságának más területeit is érinti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...