2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

WHO: akár hárommillió ukrán is elhagyhatja az országot a télen

Az idei tél “életveszélyes” lehet “több millió” ukrán számára – figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója. Várhatóan akár hárommillió ukrán is elvándorol “meleget és biztonságot keresve” – mondta Kluge hétfőn egy kijevi sajtótájékoztatón.

“Arra számítunk, hogy további 2-3 millió ember hagyja el otthonát meleg és biztonság keresése céljából. Egyedi egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük, többek között olyan légúti fertőzésekkel, mint a Covid-19, a tüdőgyulladás és az influenza, valamint a diftéria és a kanyaró komoly kockázatával az aluloltott lakosság körében” – jelentette ki Kluge.

Azok, akik otthon maradnak, valószínűleg kénytelenek lesznek “alternatív fűtési módszereket” választani – mondta a tisztviselő, figyelmeztetve, hogy az olyan dolgok, mint a faszén vagy fa elégetése, vagy a dízelüzemű generátorok, illetve az elektromos fűtőberendezések használata szintén egészségügyi kockázatokat hordoznak.

Ezek közé tartozik “a gyermekek, az idősek, valamint a légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára káros mérgező anyagoknak való kitettség, valamint a véletlen égési sérülések” – mondta.

Kluge szerint a folyamatban lévő konfliktus az ukránok mentális egészségét is súlyosan megviseli. Közülük mintegy 10 millióan már most “ki vannak téve az olyan mentális zavarok kockázatának, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a kábítószer-használat és a poszttraumás stressz szindróma” – mondta a tisztviselő.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint Ukrajnából több mint 7,8 millió menekült vándorolt Európába a Moszkva és Kijev között február végén kirobbant konfliktus közepette. Közülük mintegy 4,7 milliót regisztráltak ideiglenes védelemre vagy hasonló nemzeti védelmi rendszerekbe az EU-ban. A menekültek jelentős része azonban Oroszországba ment, ahol eddig több mint 2,8 millió menekültet regisztráltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....