2023, február 1.
3.4 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult segítségért

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult segítségért a rivális Észak-Korea rakétakísérleti programjának leállításában, azzal érvelve, hogy Phenjan veszélyezteti a békét és a stabilitást Északkelet-Ázsiában és azon túl is.

Kim Gunn nukleáris megbízott hétfő reggel telefonbeszélgetést folytatott a szöuli orosz és kínai nagykövettel, Andrej Kulikkal és Hszing Haiminggel, és “aktív együttműködést” kért Phenjan meggyőzésében, hogy tartózkodjon a “további provokációktól” és térjen vissza a párbeszédhez – áll a dél-koreai külügyminisztérium közleményében.

Kim azzal érvelt, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakéta pénteki kilövése megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és újabb veszélyes incidenst jelentett Kim Dzsongun elnök rezsimje részéről.

Szöul segítségért folyamodott, miközben küldöttei arra készültek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén fellépést kérjenek Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletére válaszul. A dél-koreai diplomata “hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek, beleértve az Egyesült Államokat is, össze kell fognia és azonnal határozott ellenintézkedéseket kell hoznia” – közölte a minisztérium.

A Biztonsági Tanács állandó tagjaiként Oroszországnak és Kínának vétójoguk van minden olyan határozatot megvétózni, amely büntetné Észak-Koreát a stratégiai fegyverek tesztjei miatt. Oroszország a múltban mindkét fél részéről a Koreai-félszigeten a de-eszkalációra szólított fel, ami azt jelentené, hogy Phenjan állítsa le a nukleáris kísérleteket, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig függessze fel a térségben tartott közös hadgyakorlatait. Amerikai tisztviselők ezt az elképzelést “sértőnek” nevezték.

Kulik tavaly arra figyelmeztetett, hogy csak a diplomácia hozhat békét a félszigetre.

“Meggyőződésünk, hogy az egyenlőség elvein alapuló, lépésről lépésre történő, fokozatos és szinkronizált tevékenység lehetővé teszi a Koreai-félsziget denuklearizációjának biztosítását, és megalapozza az béke és biztonság szilárd rendszerét” – mondta a nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökségnek egy tavaly decemberi interjúban.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát a legutóbbi interkontinentális ballisztikus rakéta indítás miatt. Csö Szon-hui észak-koreai külügyminiszter hétfőn válaszul “az USA bábjának” nevezte Guterrest. Az észak-koreai fegyverteszteket “az önvédelemhez való jog törvényes és igazságos gyakorlása”-ként védte, mondván, hogy azok válaszul történtek az Egyesült Államok és szövetségesei “provokatív atomháborús próbáira”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...