2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult segítségért

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult segítségért a rivális Észak-Korea rakétakísérleti programjának leállításában, azzal érvelve, hogy Phenjan veszélyezteti a békét és a stabilitást Északkelet-Ázsiában és azon túl is.

Kim Gunn nukleáris megbízott hétfő reggel telefonbeszélgetést folytatott a szöuli orosz és kínai nagykövettel, Andrej Kulikkal és Hszing Haiminggel, és “aktív együttműködést” kért Phenjan meggyőzésében, hogy tartózkodjon a “további provokációktól” és térjen vissza a párbeszédhez – áll a dél-koreai külügyminisztérium közleményében.

Kim azzal érvelt, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakéta pénteki kilövése megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és újabb veszélyes incidenst jelentett Kim Dzsongun elnök rezsimje részéről.

Szöul segítségért folyamodott, miközben küldöttei arra készültek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén fellépést kérjenek Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletére válaszul. A dél-koreai diplomata “hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek, beleértve az Egyesült Államokat is, össze kell fognia és azonnal határozott ellenintézkedéseket kell hoznia” – közölte a minisztérium.

A Biztonsági Tanács állandó tagjaiként Oroszországnak és Kínának vétójoguk van minden olyan határozatot megvétózni, amely büntetné Észak-Koreát a stratégiai fegyverek tesztjei miatt. Oroszország a múltban mindkét fél részéről a Koreai-félszigeten a de-eszkalációra szólított fel, ami azt jelentené, hogy Phenjan állítsa le a nukleáris kísérleteket, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig függessze fel a térségben tartott közös hadgyakorlatait. Amerikai tisztviselők ezt az elképzelést “sértőnek” nevezték.

Kulik tavaly arra figyelmeztetett, hogy csak a diplomácia hozhat békét a félszigetre.

“Meggyőződésünk, hogy az egyenlőség elvein alapuló, lépésről lépésre történő, fokozatos és szinkronizált tevékenység lehetővé teszi a Koreai-félsziget denuklearizációjának biztosítását, és megalapozza az béke és biztonság szilárd rendszerét” – mondta a nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökségnek egy tavaly decemberi interjúban.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát a legutóbbi interkontinentális ballisztikus rakéta indítás miatt. Csö Szon-hui észak-koreai külügyminiszter hétfőn válaszul “az USA bábjának” nevezte Guterrest. Az észak-koreai fegyverteszteket “az önvédelemhez való jog törvényes és igazságos gyakorlása”-ként védte, mondván, hogy azok válaszul történtek az Egyesült Államok és szövetségesei “provokatív atomháborús próbáira”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó