2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Welt: Bulgária tavaly Magyarországon át, titokban szállított lőszereket Ukrajnának

Tavaly tavasszal Bulgária titokban lőszert szállított Ukrajnának, amely az ukrán hadsereg szükségleteinek mintegy harmadát fedezte – derül ki a WELT szerdán közzétett vizsgálatából.

A bolgár kormány közvetítőknek engedélyezte, hogy ne közvetlenül Ukrajnába, hanem külföldi közvetítőknek exportáljanak – írta a német napilap.

Az ukrán határtól 70 kilométerre fekvő lengyelországi Rzeszow repülőtere jelentős szerepet játszott a szállítmányokban. Emellett a Románián és Magyarországon átvezető szárazföldi útvonalakat is igénybe vették.

“Becsléseink szerint az ukrán hadseregnek a háború korai szakaszában szükséges lőszerek mintegy harmada Bulgáriából érkezett” – mondta a WELT-nek Kiril Petkov, aki 2021 decemberétől 2022 augusztusáig Bulgária miniszterelnöke volt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megerősítette a német lapnak, hogy Bulgária nyújtotta a segítséget.

“Tudtuk, hogy nagy mennyiségű lőszer van a bolgár raktárakban, ezért Zelenszkij [ukrán] elnök elküldött engem, hogy diplomáciai befolyással szerezzem meg a szükséges anyagot” – mondta az ukrán diplomata.

Kuleba tavaly áprilisban járt Szófiában. Petkov közölte az ukrán miniszterrel, hogy a belpolitikai helyzet “nem könnyű”, de ígéretet tett arra, hogy “mindent megtesz, ami tőle telik”.

Kuleba szerint a bolgár kormánynak nem lett volna szabad közvetlenül katonai támogatást nyújtania Ukrajnának, hanem inkább arról volt szó, hogy “ukrán vállalatok és NATO-országok cégei lehetőséget kapnak arra, hogy bolgár szállítóktól vásárolják meg a szükséges dolgokat”.

A WELT szerint az exportot Nagy-Britannia és az Egyesült Államok szponzorálta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...