2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Szaúd-Arábia kész elhagyni a dollárt a kereskedelemben – mondta a pénzügyminiszter

Szaúd-Arábia kész tárgyalni az amerikai dolláron kívüli más valutákkal történő kereskedésről – közölte Mohamed al-Dzsadaan, a királyság pénzügyminisztere, akit a Bloomberg idéz.

Al-Dzsadaan megjegyzései egy hónappal azután hangzottak el, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, Peking kész arra, hogy az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagjaival folytatott kereskedelm során az amerikai dollár helyett jüanban vásároljon energiát.

A kínai vezető a hét elején a Szaúd-Arábia által rendezett kínai-arab csúcstalálkozón tartott beszédében hangsúlyozta az átállás szükségességét.

“Nincs probléma azzal, hogy megvitassuk, hogyan rendezzük kereskedelmi megállapodásainkat, akár amerikai dollárban, akár euróban, akár szaúdi riálban” – mondta Al-Dzsadaan kedden a Bloombergnek adott interjúban a svájci Davosban.

Az olajban gazdag királyság igyekszik elmélyíteni kapcsolatait létfontosságú kereskedelmi partnereivel, köztük Kínával.

A Rijád által kifejezett tárgyalási készség a kérdésről azt jelezheti, hogy a világ legnagyobb olajexportőre nyitott arra, hogy diverzifikáljon az amerikai dollártól, miután évtizedek óta az amerikai valutában árazza a nyersolajexportot. A szaúdi nemzeti valuta, a riál is a dollárhoz volt kötve.

A globális kereskedelmi láncok fő résztvevői körében az utóbbi időben megfigyelhető, a nemzeti valutákra való áttérés irányába mutató tendencia részben a Washington által követett másodlagos szankciók politikájának tulajdonítható. Kezdetben az amerikai valuta elhagyására irányuló lépések a kereskedelemben, különösen az energiaszektorban, a nyugati országok által a világ egyik legnagyobb energiatermelője és -exportőre, Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett átfogó szankciók nyomán erősödtek fel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...