2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Washington Post: Trumpnak két számjegyű előnye van Bidennel szemben

Ha ma tartanának választást, Donald Trump volt amerikai elnök 10 százalékos előnnyel győzné le Joe Biden elnököt – derült ki a Washington Post/ABC News közvélemény-kutatásából. Az eredmény Trump legerősebb előnyét mutatja azóta, hogy mindketten bejelentették indulásukat a 2024-es választásokon.

A szombaton közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 52%-a Trumpot választaná, 42% pedig Biden mellé állna, míg a többiek vagy bizonytalanok, vagy nem szavaznának. Amikor a Post/ABC közvélemény-kutatói februárban feltették ugyanezt a kérdést, Trump négy ponttal, 48%-kal vezetett Biden előtt, 44%-kal szemben.

Az eredmény ellentmond a közelmúltban készült számos közvélemény-kutatásnak, amelyek mindegyike szerint Trump és Biden statisztikai holtversenyben vagy közel holtversenyben állt egymáshoz.

Az NBC News szintén szombaton közzétett felmérése szerint Trump és Biden 46%-os arányban állt holtversenyben, míg a Fox News múlt heti felmérése szerint Trump 48%-46%-kal vezet Biden előtt, a Quinnipiac University felmérése szerint pedig Biden 47%-46%-kal állt az élen.

Mielőtt másodszor is megmérkőzne Bidennel, Trumpnak le kell győznie a republikánus kihívók egyre bővülő csoportját, akik a párt jelöltségének megszerzésében reménykednek. Minden jelentősebb felmérés azonban a volt elnököt mutatja, aki fölényes előnnyel vezet, és Biden szerdán azt mondta adományozóknak, hogy szerinte Trump ismét jelölt lesz.

A Post/ABC felmérése szerint Trump közel 40 százalékpontos előnnyel vezet legközelebbi republikánus riválisával, Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben, 54 százalékpont a 15 százalékhoz képest. A felmérésben egyetlen más republikánus-kihívónak sem sikerült kétszámjegyű eredményt elérnie.

Biden és Trump egyaránt jelentős akadályokba ütközik a Fehér Házba való bejutásért folytatott küzdelmében. Trump a jövő évi választási szezonban négy különböző ügyben több mint 90 bűncselekmény vádjával fog szembenézni, amelyek a 2020-as választások eredményeinek állítólagos megdöntésére tett kísérletei, a titkos dokumentumok helytelen kezelése és a Stormy Daniels pornósztárnak nyújtott “hallgatási pénz” állitólagos kifizetése miatt merültek fel.

Trump azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak politikai indíttatásúak, és hogy Biden igazságügyi minisztériuma “sztálinista” kísérletet folytat arra, hogy őt kivonják a 2024-es versenyből.

Biden számára kulcsfontosságú lesz, hogy meggyőzze a választókat arról, hogy mentálisan alkalmas a tisztség betöltésére. A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek háromnegyede politikai meggyőződéstől függetlenül azt mondta, hogy Biden túl idős egy második ciklushoz. Bident régóta támadják a republikánusok nyilvánvaló kognitív hanyatlása miatt, de az elnök mentális alkalmasságával kapcsolatos aggodalmak a legutóbbi felmérésekben is felbukkantak.

A CBS News múlt vasárnap közzétett felmérése szerint az amerikai választók 34 százaléka úgy véli, hogy a 80 éves elnök befejezne egy második hivatali időszakot, és ugyanennyien úgy vélik, hogy Biden nem rendelkezik a munkához szükséges mentális és kognitív képességgel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó