2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Lavrov: az EU vásárolja fel az ukrán gabonát és adja az afrikai országoknak

Az Európai Bizottságnak fel kellene vásárolnia az ukrán mezőgazdasági termékeket, amelyekre az EU szerint nincs szüksége, és afrikai országokba kellene szállítani – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésén (UNGA).

A nyugati szövetségesek többször is azzal vádolták Moszkvát, hogy több millió tonna gabonát rejteget az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és hogy súlyosbítja a globális élelmiszerválságot, különösen az afrikai kontinensen.

“Mivel az Európai Bizottság több tízmilliárd dollárt pazarol Ukrajnára… megveheti azt a gabonát, amelyet Ukrajna el akar adni, és az uniós országok versenyképességi okokból nem akarnak [megvenni], és Afrikába küldheti azt” – mondta Lavrov az ENSZ-közgyűlésen.

Az orosz csúcsdiplomata szerint az ukrán mezőgazdasági terményeket “bőségesen szállítják az európai országoknak”, de sokan közülük nem akarják megvenni, mert “saját gazdáik vannak, és nem akarják, hogy a verseny miatt tönkremenjenek”.

Megkérdőjelezte a tavalyi gabonaegyezmény integritását is, rámutatva az ENSZ-ben elmondott beszédében, hogy a megállapodás keretében szállított gabonának mindössze 3%-a jutott el Afrika legszegényebb országaiba.

Lavrov emellett elmondta, hogy 2022 óta mintegy 260 ezer tonna orosz műtrágyát blokkoltak az EU kikötőiben, és Moszkva kész ingyen leszállítani ezeket a műtrágyákat az afrikai országoknak.

Az orosz műtrágyák váltak döntő pontjává az Oroszország és Ukrajna között tavaly megkötött, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonaegyezmény újraindításáról szóló tárgyalásoknak. Az alku célja az volt, hogy Ukrajna a kikötőiből gabonát exportálhasson Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika országaiba, cserébe az orosz mezőgazdasági exportot akadályozó nyugati szankciók feloldásáért.

Moszkva azonban júliusban visszalépett a megállapodástól, mondván, hogy a Nyugat továbbra is lehetetlenné teszi Oroszország számára az élelmiszer- és műtrágyaszállítást.

Lavrov elmondta, hogy Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes jelenleg az ENSZ képviselőivel tárgyalja az egyezménnyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyugati államok félrevezetik Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt azzal, hogy a gabonaegyezmény hamarosan újraindul.

A miniszter szerint az alku akkor folytatódhat, ha Oroszország mezőgazdasági exportjával kapcsolatos követeléseit teljesítik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó