2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

A Gazprom Nyefty is bejelentette, hogy elhagyta a dollárt és az eurót a nyersolaj-kereskedelemben

Az orosz olajtermelő Gazprom Nyefty, a Gazprom energiaipari óriás leányvállalata a külföldi partnerekkel folytatott nyersolaj-kereskedelemben szinte teljesen elhagyta az amerikai dollárt és az eurót, és áttért a nemzeti valutákra – derült ki Alekszandr Gyukov, a vállalat vezérigazgatójának e heti nyilatkozatából.

Elmondása szerint a cég exportügyleteinek nagy része már kínai jüanban és orosz rubelben történik – mondta a szibériai, olajban gazdag Tyumenyi területen zajló TNF energiafórumon.

Gyukov ugyanakkor megjegyezte, hogy a vállalat nem használja az indiai valutát az exportelszámolások során.

“Nem használunk rúpiát. Főként jüant és rubelt használunk. Gyakorlatilag eltávolodtunk a dollárban és euróban történő elszámolástól” – mondta.

Gyukov szerint a vállalatnak nem okozott gondot az exportbevételeinek devizában történő kivonása, és rövid időn belül megkapja az olaj- és kőolajtermékek értékesítéséből származó bevételeit.

Oroszország tavaly jelentősen növelte a nemzeti valuták használatát a kereskedelemben, eltávolodva az eurótól és a dollártól a külföldi partnerekkel folytatott tranzakciókban, mivel ezeket a valutákat a szankciók miatt “megbízhatatlannak” minősítették.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó