2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Washington Post: az igazi tajvani válság csak most kezdődik

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatásának szélesebb körű hatása “hetekig, hónapokig és évekig” fog tartani, miután visszatér az útjáról – állítja a Washington Post egyik kolumnistája.

Josh Rogin, a Post külpolitikai rovatvezetője amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva azt jósolta, hogy bár a kínai hadsereg rövid távon “néhány agresszív lépéssel”, például rakétakilövésekkel reagálhat Pelosi megosztó útjára, Peking valószínűleg mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza az ellentétek elfajulását.

A kínai válasz “szakaszosan fog érkezni, és nem elsősorban katonai téren” – írta Rogin kedden közzétett véleménycikkében, miután az amerikai házelnök megérkezett az önigazgatású szigetre, amelyet Peking a saját területének tekint. Egy ilyen fejlemény “örökre megváltoztathatja az amerikai-kínai kapcsolatokat”, miközben komoly nyomás alá helyezné Tajvant – tette hozzá.

Az újságíró szerint egyes amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy “van egy kontingens a kínai vezetésen belül”, amely Pelosi útját ürügyként szeretné felhasználni arra, hogy megváltoztassa Kína magatartását a térségben, miközben növeli katonai jelenlétét. A rövid távú megtorlás Tajvan gazdaságát és társadalmát is célba veheti, vélik amerikai tisztviselők.

Emellett Kína fokozhatná a sziget elleni állítólagos kibertámadásait – állította Rogin a véleménycikkben. Idézte a Biden-kormányzat egyik forrását, aki szerint Kínának nagyon széles eszköztár áll rendelkezésére, hogy árthasson Tajvannak. A tisztviselő szerint Peking a szigetország hatóságainak minden egyes hibás lépését keresné, hogy azt “agresszívan kihasználja”.

Ráadásul Pelosi látogatása növeli annak az esélyét, hogy Peking elutasítja Biden felhívását, hogy “védőkorlátokat” állítsanak fel az amerikai-kínai versenyben – állítja a cikk, elismerve ugyanakkor, hogy ez akkor is bekövetkezhetett volna, ha Pelosi tartózkodik a tajvani látogatástól.

Pelosi érkezése a szigetre heves tiltakozást váltott ki Pekingből, amely szerint Amerika harmadik legmagasabb rangú tisztségviselőjének tajvani látogatása sérti Kína területi integritását. A kínai külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok “folyamatosan aláássa Kína szuverenitását, semmibe veszi az Egy Kína elvet, sőt szándékosan megpróbál mesterségesen incidenst előidézni a Tajvani-szorosban”.

Rövid és ellentmondásos tajvani tartózkodása során Pelosi felszólalt a helyi parlamentben, és találkozott a sziget vezetőjével, Tsai Ing-wennel. Megígérte, hogy Washington “nem fogja feladni” Tajvan iránti elkötelezettségét, és “a világ egyik legszabadabb társadalmának” nevezte.

Pelosi látogatása alatt a kínai hadsereg hadgyakorlatokat is bejelentett a szigetnél, éleslövészeteket a Tajvani-szorosban és rakétakísérleteket a Tajvantól keletre fekvő tengeren.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...