2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Kreml: provokatív lépés volt az amerikai házelnök tajvani látogatása

Provokatív lépésnek nevezte az amerikai házelnök tajvani látogatását az orosz elnök szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Semmilyen politikai célt nem szabad és nem is lehet elérni olyan provokatív lépéssel, mint Nancy Pelosi tajvani látogatása – jelentett ki Dmitrij Peszkov.

Hozzátette: nem szabad alábecsülni azt a feszültséget, amelyet Pelosi útja kiváltott az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

“Ez színtiszta provokáció. Az ilyen lépéseket néven kell neveznünk” – mondta.

A szóvivő ugyanakkor óvott attól, hogy bárki “hangos és ijesztő szavakat” hangoztasson a világháborús veszélyről a látogatás miatt.

Hozzátette: nincs napirenden, hogy a tajvani helyzetről egyeztessen Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban Mianmarban azt mondta, a Pelosi-látogatással az Egyesült Államok azt üzeni a világnak, hogy azt csinál, amit akar, mert rá nem vonatkoznak a szabályok.

Megjegyezte: nem lát más okot, amely indokolná ezt a lépést, hiszen Washington pontosan tudja, mit jelent Tajvan Pekingnek.

Az amerikai házelnök kedden érkezett Tajvanra, miközben az Egyesült Államok deklaráltan továbbra is magáénak vallja az “egy Kína” elvet. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...