2023, október 2.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

Washington Post: a szaúdi koronaherceg gazdasági következményekkel fenyegette az Egyesült Államokat

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös négyszemközt azzal fenyegetőzött, hogy kárt okoz az amerikai gazdaságnak, miután Joe Biden elnök “következményekre” figyelmeztette Szaúd-Arábiát, amiért megállapodott Oroszországgal az olajtermelés csökkentéséről – jelentette a Washington Post kiszivárgott anyagra hivatkozva.

A Biden-kormányzat azt mondta, hogy újraértékeli a királysággal való kapcsolatokat, miután Rijád úgy döntött, hogy az Egyesült Államok kívánsága ellenére csökkenti a nyersolajtermelést.

A koronaherceg figyelmeztetett, hogy nem fog többé együttműködni az amerikai kormányzattal, ha Biden megbünteti Szaúd-Arábiát. Emellett “jelentős gazdasági következményeket ígért Washington számára” – jelentette csütörtökön a Post.

A fenyegetés egy titkosított dokumentumban szerepelt, amely egy Discord-szerveren szivárgott ki, de nem volt világos, hogy a megjegyzés a lehallgatott kommunikáció része volt-e, vagy egy privát üzenetet küldött az Egyesült Államoknak.

Biden tavaly októberben világossá tette elégedetlenségét Rijáddal, miután a nagy olajtermelőket tömörítő OPEC+ csoport, Oroszországot is beleértve, megállapodott a termelés napi kétmillió hordóval történő csökkentéséről. Washington azon dolgozott, hogy az ukrajnai konfliktus miatt szankciókkal büntesse Moszkvát az olajkereskedelemben.

“Lesz némi következménye annak, amit Oroszországgal tettek” – mondta akkor az amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában, anélkül, hogy részletezte volna a lehetséges intézkedéseket.

A megválasztása előtti kampánykörúton Biden megfogadta, hogy “páriává” teszi Szaúd-Arábiát a trónörökös állítólagos szerepe miatt a Washington Post kolumnistája, Dzsamál Hasogdzsi 2018-as meggyilkolásában.

Ez a fenyegetés nem valósult meg, a Fehér Ház bennfentesei szerint a Biden-kormányzat úgy döntött, hogy nem veszélyezteti a kétoldalú kapcsolatokat. Egy több évtizedes megállapodás értelmében az Egyesült Államok biztonságot nyújt Szaúd-Arábiának, cserébe pedig megtartja a hozzáférést az olajhoz, amelyet a királyság dollárért árul, és ezzel globális valutaként támogatja azt.

A közelmúltban több magas rangú amerikai tisztviselő utazott Szaúd-Arábiába, köztük Antony Blinken külügyminiszter. Ezek a kapcsolatok ellentétben állnak a Biden és a koronaherceg közötti, állítólag rossz személyes viszonnyal, akik tavaly július óta nem találkoztak.

A 37 éves szaúdi koronaherceg, aki apja, Szalmán király helyett a királyság napi ügyeiért felel, állítólag a magánéletben gúnyt űz Bidenből, a baklövéseiből és szellemi botlásaiból. Az amerikai elnök kritikusai azzal vádolják, hogy enged a szaúdi nyomásnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó