2022, december 1.
2.7 C
Budapest
-14.1 C
Moszkva

Washington nem hajlandó korszerű drónokat küldeni Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök kormánya visszautasította Kijev kérését, hogy korszerű drónokkal lássák el, mivel aggályosnak tartják, hogy ez eszkalálhatja az ukrajnai konfliktust – jelentette szerdán a Wall Street Journal.

A lapnak nyilatkozó amerikai tisztségviselők és az ügyet ismerő személyek szerint az Egyesült Államok nem fogja elküldeni Ukrajnának a Gray Eagle MQ-1C típusú drónokat, amelyeket az már hónapok óta kérnek. Az ilyen típusú katonai segély – mondták – “azt jelezhetné Moszkvának, hogy az Egyesült Államok olyan fegyvereket biztosít, amelyek Oroszországon belüli állásokat célozhatnak”.

Az amerikai tisztviselők attól is tartanak, hogy a drónokban használt technológia, különösen a kamerák “rossz” kezekbe kerülhetnek – áll a jelentésben.

Szeptemberben az amerikai kongresszus tagjainak egy kétpárti csoportja állítólag ragaszkodott ahhoz, hogy a Biden-kormányzat küldje el Ukrajnának a közepes magasságú és felfegyverzett drónokat, amelyek több mint 24 órán át képesek a levegőben maradni.

A MQ-1C Gray Eagle pilóta nélküli repülőgép-rendszerek több mint 27 órán át képesek akár 7600 méteres magasságban repülni, és akár négy HELLFIRE rakétát is hordozhatnak. A műholdas kommunikáción keresztül akár 4600 km-es hatótávolsággal is rendelkeznek, ami potenciálisan lehetővé teheti Ukrajna számára, hogy mélyen orosz területen belüli célpontokat támadjon.

Az ukrajnai orosz katonai művelet február végi kezdete óta az USA nagy mennyiségű fegyverrel látja el Ukrajnát, többek között felderítő és kamikaze drónokkal. Washington eddig ellenállt a felhívásoknak, hogy Kijevnek olyan fejlett fegyvereket biztosítson, mint a Patriot légvédelmi rendszerek és F-16-os vadászgépek.

Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne “pumpálja” Ukrajnát fegyverekkel, mondván, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...