2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Washington elfogadta a 40 milliárd dolláros ukrán támogatásról szóló törvényjavaslatot

Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta az Ukrajnának nyújtandó 40 milliárd dolláros katonai és gazdasági segélycsomagot. A törvényjavaslat közel 20 milliárd dollárt ajándékoz Kijevnek fegyverek, lőszerek és kiképzés formájában, és drasztikusan megnöveli az amerikai külügyminisztérium költségvetését.

A törvényjavaslatot 86 támogató szavazattal 11 ellenében fogadták el, és Joe Biden elnök várhatóan azonnal aláírja azt. A törvényjavaslatot ellenző 11 szenátor közül mindannyian republikánusok voltak.

A törvényjavaslat értelmében Ukrajna 19,75 milliárd dollár értékű katonai segélyt kap, beleértve a katonák fizetését, fegyvereket és hírszerzési támogatást az amerikai hadseregtől. Ennek az összegnek egy részét az Európában állomásozó amerikai csapatok fizetésére és az Ukrajnának már elküldött amerikai fegyverkészletek feltöltésére is fordítják.

Az amerikai külügyminisztérium is 13,9 milliárd dollárnyi “rendkívüli” támogatást kap, amelyből 8,8 milliárd dollárt továbbküldenek Ukrajnának, 4 milliárd dollárt pedig Ukrajna és szomszédainak hadserege kapjak.

A 40 milliárd dolláros összeg több mint hatszor nagyobb, mint Ukrajna teljes éves védelmi költségvetése.

A törvényjavaslat a hónap elején könnyedén átment a képviselőházon, 57 republikánus képviselő ellenállása ellenére. Ezek a képviselők, akik többnyire a Republikánus Párt Trump-párti szárnyához tartoznak, azzal érveltek, hogy nem helyénvaló ekkora összegű pénzt küldeni Ukrajnának, miközben Amerika a szárnyaló inflációval, a rekord magas üzemanyagárakkal, valamint az élelmiszer- és fogyasztási cikkek hiányával küzd. Néhányan elítélték saját pártjuk tagjait, amiért aláírták ezt a pénzösszeget, miközben otthon nem sikerül visszaszorítani az illegális bevándorlást és az opioidok okozta haláleseteket.

A törvényjavaslatot ellenző republikánus szenátorok ugyanazokat az érveket hozták fel, mint képviselőházi kollégáik. “Ez nem nemzetbiztonság, ez nemzetépítés” – mondta Josh Hawley missouri szenátor szerdán a Fox Newsnak. “Én amellett vagyok, hogy az amerikai nép nemzetbiztonságát helyezzük előtérbe. Ez a nacionalizmus.”

Kentucky szenátora, Rand Paul a múlt héten elhalasztotta a törvényjavaslat elfogadását, mert felügyeletet követelt a pénz elköltésének módjára. A törvényjavaslat gigaköltségeire hivatkozva Paul kijelentette: “Hivatali esküm az amerikai alkotmányra szól, nem pedig egy idegen nemzetre. Nem menthetjük meg Ukrajnát úgy, hogy az amerikai gazdaságot tönkretesszük”.

A törvényjavaslat támogatása mellett a Biden-kormányzat már közel 4 milliárd dollár értékű katonai segélyt küldött Ukrajnának. Moszkva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy fegyverekkel árasztja el Ukrajnát, hogy “meghatalmazott útján háborút” folytasson Oroszország ellen.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó