2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Az EU kifogyott az oroszellenes szankciókból, de készül a 7. csomag

Az, hogy az EU tagállamai nem tudtak megállapodni az orosz olajembargóról, azt jelzi, hogy az unió lassan elérkezik azon képességének határaihoz, hogy szankciókat alkalmazzon Moszkvával szemben – mondta az Euractivnak a héten egy uniós diplomata.

“Ha már az orosz olajjal ilyen zűrzavar van, képzeljük el, mi történne a gáz betiltására irányuló javaslattal” – idézte a meg nem nevezett diplomatát az uniós külügyminiszterek hétfői ülését követően. “A Moszkva elleni 7. szankciócsomag rendkívül nehéz lesz… Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy elérjük a határainkat. Mit fog tartalmazni a 7. csomag?”

Az EU-tagállamok több mint 10 napos tárgyalássorozat után sem tudtak megegyezni az orosz olajimport betiltására irányuló javaslatokról, Magyarország vezetésével az intézkedésnek ellenálló országok egy csoportjával. Az orosz nyersolajra vonatkozó tervezett embargó az ukrajnai konfliktus miatt május 4-én javasolt hatodik szankciócsomag része volt [amit Ursula barátnőnk jelentett be – a szerk.].

Az orosz olajtól nagymértékben függő országok, köztük Magyarország, Csehország, Szlovákia és Bulgária többször is kifejezték aggodalmaikat az embargóval kapcsolatban. A magyar kormány szerint az embargó bénító csapást mérne a gazdaságra.

A névtelenséget kérő diplomata az EURACTIV-nak elmondta, hogy bár van előrelépés a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon az orosz olajra vonatkozó európai embargójavaslatot megvétózó Magyarországgal szemben, a hangulat azt jelezte, hogy “még egy lépést is hátráltunk”.

Szerinte Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az ügyben nehéz helyzetbe hoz más kormányokat – ha Budapest megkapja, amit akar, akkor másoknak, például Bulgáriának nehéz lesz megmagyarázni az embereknek, hogy miért nem kaptak hasonló engedményeket.

Az EU megosztott abban a kérdésben, hogyan lehetne megszüntetni az orosz energiától való függőséget. Szakértők szerint lehetetlen a kontinens fő beszállítójától származó olaj és gáz azonnali betiltása.

Az európaiak már most is küzdenek a kiugró inflációval, valamint az energia- és élelmiszerárak emelkedésével.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...