2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Az EU kifogyott az oroszellenes szankciókból, de készül a 7. csomag

Az, hogy az EU tagállamai nem tudtak megállapodni az orosz olajembargóról, azt jelzi, hogy az unió lassan elérkezik azon képességének határaihoz, hogy szankciókat alkalmazzon Moszkvával szemben – mondta az Euractivnak a héten egy uniós diplomata.

“Ha már az orosz olajjal ilyen zűrzavar van, képzeljük el, mi történne a gáz betiltására irányuló javaslattal” – idézte a meg nem nevezett diplomatát az uniós külügyminiszterek hétfői ülését követően. “A Moszkva elleni 7. szankciócsomag rendkívül nehéz lesz… Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy elérjük a határainkat. Mit fog tartalmazni a 7. csomag?”

Az EU-tagállamok több mint 10 napos tárgyalássorozat után sem tudtak megegyezni az orosz olajimport betiltására irányuló javaslatokról, Magyarország vezetésével az intézkedésnek ellenálló országok egy csoportjával. Az orosz nyersolajra vonatkozó tervezett embargó az ukrajnai konfliktus miatt május 4-én javasolt hatodik szankciócsomag része volt [amit Ursula barátnőnk jelentett be – a szerk.].

Az orosz olajtól nagymértékben függő országok, köztük Magyarország, Csehország, Szlovákia és Bulgária többször is kifejezték aggodalmaikat az embargóval kapcsolatban. A magyar kormány szerint az embargó bénító csapást mérne a gazdaságra.

A névtelenséget kérő diplomata az EURACTIV-nak elmondta, hogy bár van előrelépés a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon az orosz olajra vonatkozó európai embargójavaslatot megvétózó Magyarországgal szemben, a hangulat azt jelezte, hogy “még egy lépést is hátráltunk”.

Szerinte Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az ügyben nehéz helyzetbe hoz más kormányokat – ha Budapest megkapja, amit akar, akkor másoknak, például Bulgáriának nehéz lesz megmagyarázni az embereknek, hogy miért nem kaptak hasonló engedményeket.

Az EU megosztott abban a kérdésben, hogyan lehetne megszüntetni az orosz energiától való függőséget. Szakértők szerint lehetetlen a kontinens fő beszállítójától származó olaj és gáz azonnali betiltása.

Az európaiak már most is küzdenek a kiugró inflációval, valamint az energia- és élelmiszerárak emelkedésével.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...