2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

WaPo: a republikánusok győzelme megfoszthatja Kijevet a katonai támogatástól

A Republikánus Párt győzelme a közelgő félidős amerikai kongresszusi választásokon gyengítheti Washington Ukrajnának nyújtott támogatását – mondta Chris Murphy szenátor a The Washington Postnak (WaPo).

“Ha a republikánusok irányítják a képviselőházat vagy a szenátust, úgy gondolom, van rá esély, hogy megállítanak minden további támogatást” – mondta a politikus.

Kifejtette, hogy az amerikai elitben vannak ellenzői annak, hogy Kijevet segítsék, bár a jelenlegi kormány Ukrajna mellett áll.

A cikk megjegyezte, hogy a republikánusok nagyobb valószínűséggel támogatják a Fehér Ház azon elképzelését, hogy 12 milliárd dollárral egészítsék ki a határozatot, hogy szeptemberig finanszírozni tudják a kormányt. Ha azonban a republikánusok nyerik meg a választásokat a Kongresszus alsóházában, vagy még inkább a Szenátusban, a dolgok megváltozhatnak.

“Úgy gondolom, fennáll a valós veszélye annak, hogy a folytatólagos határozat lesz az utolsó alkalom, amikor Ukrajnát finanszírozzuk” – ismerte el Murphy.

A szenátor hozzátette, hogy egy ilyen fejlemény katasztrófa lenne Kijev számára, és csapást mérne az ukrán fegyveres erők harcképességére.

A Donbassz védelmére február 24-én indított orosz különleges hadművelet hátterében Washington és NATO-szövetségesei továbbra is fegyverekkel pumpálják Ukrajnát. Moszkva többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, míg az oda szállításukkal célponttá válnak.

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely katonai, gazdasági és humanitárius segélyt nyújt Kijevnek. A költségvetésben különböző, az ukrajnai helyzettel így vagy úgy összefüggő juttatások is szerepelnek. A kongresszus közel 40 milliárd dollárra emelte az összeget az államfő által eredetileg kért 33 milliárd dollárról. Később az Egyesült Államok újabb segélycsomagot jelentett be Kijev számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...