2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Kuleba: duplázzák meg a támogatást, több fegyver, több szankció kell

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a Nyugatot, hogy “duplázza meg” az Ukrajnának nyújtott támogatását. Egy ilyen lépés lenne a legjobb válasz Vlagyimir Putyin “harcias fenyegetéseire” – állította Kuleba, nyilvánvalóan az orosz elnök közelmúltbeli nyilatkozataira utalva.

Szerda reggel Putyin részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban, mondván, hogy az ország most az egész nyugati katonai gépezet ellen harcol Ukrajnában. Az orosz vezető azt is világossá tette, hogy országa kész minden szükséges eszközt, beleértve a nukleáris fegyvereket is, bevetni területi integritásának védelmében.

“Az egyetlen megfelelő válasz Putyin harcias fenyegetéseire az, hogy megduplázzák Ukrajna támogatását. További szankciók Oroszországgal szemben. Több fegyver Ukrajnának. Több szolidaritás az ukránokkal. Több vállalkozás kivonulása Oroszországból. Több elszántság Oroszország felelősségre vonására” – írta Kuleba a Twitteren.

Kijelentése Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megjegyzéseit idézte, aki szerdán a Reutersnek azt mondta, hogy a legjobb válasz Oroszország legújabb lépéseire az lenne, ha “fokozottabban támogatnánk Ukrajnát”.

Számos más nyugati vezető – köztük Joe Biden amerikai elnök, Charles Michel, az EU Tanácsának vezetője és Liz Truss brit miniszterelnök – elítélte Putyin megjegyzéseit, és biztosította Kijevet, hogy támogatásuk “szilárd” és “állhatatos” marad.

Truss kedden bejelentette, hogy Nagy-Britannia jövőre megismétli, sőt meg is haladja az Ukrajnának nyújtott 2022-es rekordösszegű katonai támogatását, amely már eddig is 2,3 milliárd fontot tett ki.

Múlt héten Washington további 600 millió dolláros katonai segélyt ígért Kijevnek. Biden kormányzása alatt az Egyesült Államok összesen csaknem 16 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

Kijev nyugati partnerei is ígéretet tettek arra, hogy fenntartják az Oroszországra gyakorolt gazdasági és katonai nyomást. Putyin viszont szerdán azt állította, hogy Oroszország “nem enged a zsarolásnak és a megfélemlítésnek”, és soha nem fogja elárulni vagy elveszíteni szuverenitását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...