2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Vulin: Szerbia jövője nem az EU-ban van, hanem inkább Oroszország és Kína felé mutat

Aleksandar Vulin szerint Szerbia nem akar annak az Európai Uniónak a tagja lenni, amely Koszovó és az Oroszország elleni szankciók miatt nyomást gyakorol rá. Szerinte Szerbia jövője az Oroszországgal és Kínával való jó kapcsolatokban rejlik.

Szerbia fizikai léte az Oroszországgal való barátságtól függ, az ország jövője pedig az Oroszországgal, Kínával és más olyan országokkal való jó kapcsolatokban rejlik, amelyek “zsarolás és feltételek nélkül” elfogadják Belgrádot – mondta Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a Vecernje Novosti című napilapnak.

Vulin rámutatott, hogy az EU továbbra is követeli Szerbiától Koszovó elismerését, és azt, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Véleménye szerint ez annak a jele, hogy az EU nem akarja, hogy Belgrád a tagja legyen.

“Minél hamarabb elismerjük, hogy nem kellünk nekik, és hogy nincs helyünk itt, annál jobb. Az EU-hoz való viszonyulás nem érzelmek, hanem racionális döntések kérdése” – tette hozzá a politikus.

Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek az ukrajnai katonai művelet megkezdése után nem hoztak szankciókat Oroszországgal szemben. Ugyanakkor csatlakozott az ENSZ Közgyűlésének az Oroszország ukrajnai tevékenységét elítélő határozatához, és nem ismerte el a népszavazások eredményeit, amelyek eredményeként a DNR, az LNR, Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszország részévé váltak.

Aleksandar Vučić szerb elnök azzal indokolta a népszavazás eredményének elutasítását, hogy ez azt jelentené, hogy az ország jóváhagyta a koszovói és metóhiai albánok függetlenség felé vezető útját is. Szerinte Szerbia kétségbeejtő helyzetben van, mivel hatóságaira nyomást gyakorolnak mind a nyugati országok, amelyek egy független Koszovót “vetítenek előre”, mind pedig az ukrajnai katonai konfliktus résztvevői.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...