2024, március 1.
12.6 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Vulin: Szerbia jövője nem az EU-ban van, hanem inkább Oroszország és Kína felé mutat

Aleksandar Vulin szerint Szerbia nem akar annak az Európai Uniónak a tagja lenni, amely Koszovó és az Oroszország elleni szankciók miatt nyomást gyakorol rá. Szerinte Szerbia jövője az Oroszországgal és Kínával való jó kapcsolatokban rejlik.

Szerbia fizikai léte az Oroszországgal való barátságtól függ, az ország jövője pedig az Oroszországgal, Kínával és más olyan országokkal való jó kapcsolatokban rejlik, amelyek “zsarolás és feltételek nélkül” elfogadják Belgrádot – mondta Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a Vecernje Novosti című napilapnak.

Vulin rámutatott, hogy az EU továbbra is követeli Szerbiától Koszovó elismerését, és azt, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Véleménye szerint ez annak a jele, hogy az EU nem akarja, hogy Belgrád a tagja legyen.

“Minél hamarabb elismerjük, hogy nem kellünk nekik, és hogy nincs helyünk itt, annál jobb. Az EU-hoz való viszonyulás nem érzelmek, hanem racionális döntések kérdése” – tette hozzá a politikus.

Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek az ukrajnai katonai művelet megkezdése után nem hoztak szankciókat Oroszországgal szemben. Ugyanakkor csatlakozott az ENSZ Közgyűlésének az Oroszország ukrajnai tevékenységét elítélő határozatához, és nem ismerte el a népszavazások eredményeit, amelyek eredményeként a DNR, az LNR, Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszország részévé váltak.

Aleksandar Vučić szerb elnök azzal indokolta a népszavazás eredményének elutasítását, hogy ez azt jelentené, hogy az ország jóváhagyta a koszovói és metóhiai albánok függetlenség felé vezető útját is. Szerinte Szerbia kétségbeejtő helyzetben van, mivel hatóságaira nyomást gyakorolnak mind a nyugati országok, amelyek egy független Koszovót “vetítenek előre”, mind pedig az ukrajnai katonai konfliktus résztvevői.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó