2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Gazprom: az árplafon alkalmazása a gázszállítások megszüntetését vonná maga után

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller szerint az orosz gázértékesítésre vonatkozó árplafonra vonatkozó tervek, amelyeket jelenleg a nyugati vezetők fontolgatnak, a szállítások leállítását eredményeznék.

“A már aláírt szerződésekre támaszkodunk. Egy ilyen egyoldalú döntés természetesen a megállapodások lényeges feltételeinek megsértését jelenti, ami a szállítások leállításához vezetne” – mondta Miller vasárnap a Russia 1 TV-nek adott interjúban.

Az Egyesült Államok, az EU és szövetségesei számos szankciót vezettek be Moszkvával szemben az ukrajnai katonai művelet miatt. Az uniós vásárlók eddig csökkentették az orosz energiavásárlást, a G7-ek és az EU pedig jelenleg árplafon bevezetésével próbálkozik az orosz olaj- és gázszállításokra.

Miller megjegyzései azonosak Vlagyimir Putyin elnök hasonló figyelmeztetésével, aki a múlt hónapban azt mondta, hogy Moszkva leállítja az energiaszállításokat, ha árplafonokat vezetnek be.

E hónap elején az EU vezetői megállapodtak arról, hogy újabb szankciócsomagot vezetnek be Oroszországgal szemben, többek között megtiltják az orosz olaj tengeri szállítását harmadik országokba, kivéve, ha az olajat bizonyos ár alatt vagy bizonyos áron adják el. Az intézkedések a nyersolaj esetében 2022. december 5., a finomított kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5. után lépnének hatályba.

A hét elején Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy az orosz olajexportra vonatkozó, hordónkénti 60 dollár körüli árkorlátozás valószínűleg csökkentené Moszkva energiabevételeit, miközben lehetővé tenné a nyereséges termelést, így az orosz nyersolaj továbbra is a világpiacon maradna. Yellen hangsúlyozta, hogy az intézkedésről az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei még tárgyalnak.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak árplafont kellene szabnia az Európába irányuló saját cseppfolyósított földgázára (LNG), mivel az amerikai üzemanyagot a hazai fogyasztásra szánt árnál négyszer magasabb áron szállítják Európába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....