2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Vologyin: az amerikai “hazugságbirodalmat” ki kell vizsgálnia az ENSZ-nek

Az ENSZ-nek vizsgálatot kellene indítania Washington emberiség elleni bűntetteinek ügyében – javasolta vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz állami duma elnöke.

Az akkori amerikai külügyminiszter, Colin Powell 2003-as, az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott hírhedt beszédének 20. évfordulóján, amelyben igazolta a szerencsétlen iraki inváziót, a Telegramon megjelent írásában Vologyin éles kritikát fogalmazott meg az amerikai “hazugságbirodalommal” szemben.

Az orosz parlament alsóházának elnöke szerint ez a dátum jelzi “a globális közösség egyik legnagyobb megtévesztését az Egyesült Államok részéről”.

Emlékeztetett arra, hogy a Biztonsági Tanács mérföldkőnek számító ülésén Powell “Irakot tömegpusztító fegyverek előállításával vádolta meg, bizonyítékként egy “fehér port” tartalmazó fiolát szolgáltatva”. Az amerikai külügyminiszter akkor azt mondta, hogy az üvegcsét lépfene tárolására lehetett használni.

Bár az ENSZ nem hagyta jóvá az iraki inváziót, az USA mégis megtámadta az országot – tette hozzá. “Félmillió civil esett áldozatul, az elnököt kivégezték, az országnak annyi” – írta Vologyin, rámutatva, hogy Powell később elismerte, hogy az üvegcsés mutatvány “átverés” volt, de Washingtont soha nem vonták felelősségre.

“Az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat minden politikája hazugságon alapul” – hangsúlyozta a duma szóvivője.

Megjegyezte, hogy ugyanez vonatkozott a NATO ígéreteire, miszerint a Szovjetunió és a keleti blokk összeomlása után nem terjeszkedik kelet felé, valamint a 2014-es és 2015-ös minszki megállapodásokra is. Ez utóbbiakat Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország írta alá, hogy a Donyecki és Luganszki Népköztársaságoknak az ukrán államon belüli különleges státus biztosítása révén előkészítsék az ukrajnai békét.

Ezek a megállapodások “szintén csalásnak bizonyultak – de Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande volt francia elnök úgy cselekedett, mint Powell” – mondta Vologyin. A két ex-vezető nagy port kavart vallomására utalt, amelyekben még decemberben elismerték, hogy a minszki megállapodások csupán arra szolgáltak, hogy “időt adjanak Ukrajnának” hadserege megerősítésére.

“Az ENSZ-nek ki kellene vizsgálnia Washington emberiség elleni bűncselekményeit. A döntéshozókat pedig meg kellene büntetni a több millió áldozatért, menekültért, összetört sorsokért, tönkretett államokért” – tette hozzá Vologyin.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó