2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Oroszországban rekordszintre emelkedett az LNG termelés

A cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése Oroszországban tavaly 8,1%-kal, rekordszintre, 32,5 millió tonnára nőtt – jelentette szerdán a Roszsztat szövetségi statisztikai hivatal.

Az adatok szerint decemberben a 2021-es év azonos hónapjához képest 4,8%-kal kevesebb, 2,8 millió tonna volt. A 2022. novemberinél pedig 0,4%-kal volt magasabb.

A jelentés szerint a Szahalin-2 projekt üzemében 11,5 millió tonna LNG-t állítottak elő.

A statisztikai szolgálat szerint a rekordtermelés fő oka az volt, hogy 2022-ben csökkent a javítások mennyisége, miután 2021-ben nagyszabású, tervezett karbantartási munkákat végeztek.

A Roszsztat szerint az oroszországi LNG-termelés 2021-ben mintegy 30,1 millió tonna volt, 2020-ban pedig 1,1%-kal magasabb, 30,5 millió tonna.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta, hogy az ország 2022-ben 8%-kal, 46 milliárd köbméterre növeli az LNG-exportot.

Oroszországban a nagy mennyiségű LNG-t hagyományosan a Szahalin Energy (a Gazprom, a Mitsui és a Mitsubishi tulajdonában lévő) erőművei, valamint a Novatek sarkvidéki Jamal LNG-üzeme állítja elő.

A cseppfolyósított földgázt a Gazprom üzemében, a Balti-tenger oroszországi partvidékén található Portovaja kompresszorállomáson is állítanak elő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó