2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Duma vezetőihez intézett beszédének leirata

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde a Kremlben, a Szent Katalin teremben a Duma vezetőihez és az orosz országgyűlés pártjainak frakcióvezetőihez

A találkozón jelen voltak:
A Duma szóvivői: Alexander Zsukov, Ivan Melnyikov, Alexander Babakov, Alexej Gorgyejev, Vlagyiszlav Davankov, Solban Kara-Ool, Anna Kuznyecova, Szergej Neverov, Pjotr Tolsztoj, Borisz Csernisov és Irina Jarovaja

A Duma pártjainak frakcióvezetői: Vlagyimir Vasziljev (Egységes Oroszország), Gennagyij Zjuganov (Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Szergej Mironov (Igazságos Oroszország — Az Igazságért), Alekszej Necsajev (Új Nép), Leonyid Szlutszkij (Orosz Liberális Demokrata Párt)

Duma Házelnök: Vjacseszlav Vologyin

Az elnöki hivatal vezérkari főnöke: Anton Vajno

Az elnöki hivatal vezérkari főnökének helyettese: Szergej Kirijenko

Vlagyimir Putyin orosz elnök: Jó napot kollégák, és Vologyin úr!

A Duma tavaszi ülésszaka tegnap, Július 6.-án ért véget, és hangsúlyozni szeretném, hogy minden párt jelentősen hozzájárult az eredményekhez.

Hiszem, hogy munkájuk eredménye tiszteletre méltó, fontos, és jelentős népünk számára, a teljes orosz állam számára, és a nemzeti érdekeink védelmének számára is. Munkájuk biztosítja országunk fenntartható és hatékony fejlődését.

Ez az ülésszak eseményekben gazdag, intenzív munkát igénylő, és nagyon fontos volt különösen, ha a feladatok mértékét és komplexitását nézzük. Február 24 után, amikor a különleges katonai művelet elkezdődött, az ország kormányának minden egyes hivatalától szükséges volt a gyors és határozott fellépés.

A mai napon szeretném megköszönni, hogy így dolgoztak: gyorsan, összeszedetten és kompetens módon. Szerintem minden párt bizonyította politikai életképességét és érettségét, mert konszolidáltan és jól szervezetten léptek fel, az orosz államférfiakhoz és patriótákhoz méltó módon. A pártok közötti viták háttérbe szorultak a nehéz körülmények közepette. Sok pártunk van, de csak egy Anyaföldünk, és e föld sorsánál nincs számunkra fontosabb.

Önök több olyan törvényt fogadtak el amelyek jelentősen erősítik a szociális támogatásokat és védelmet nyújtanak az emberek számára. Itt nem csak az új nyugdíjtörvényről van szó, hanem a minimálbér és más segélyek növeléséről, a gyerekes családok támogatásáról, valamint hősies katonaságunk számára nyújtott ingatlankölcsönök kiterjesztéséről is. Ezek az intézkedések késedelem és fölösleges bürokrácia nélkül születtek.

Minden parlamenti pártnak meg szeretném köszönni a szervezett támogatást amelyet a Donbassz népének nyújtottak.

Tudom, hogy sokan Önök közül szabadságot vettek ki, hogy ellátogathassanak a konfliktuszónákba, és, hogy, életüket kockáztatva, segítsenek. Segítettek az élelem-, és gyógyszersegélyek, valamint egyéb segélyek célba juttatásában, és a humanitárius segélyközpontok felállításában. Sok kollégájuk jelenleg is önkéntesként tevékenykedik. Erre az aktív önzetlen erőfeszítésre rendkívül nagy szükség van.

Meg szeretném említeni, hogy a gyorsan változó helyzetben a Duma, a kormánnyal együttműködve, olyan intézkedéseket léptetett érvénybe, amelyek az orosz gazdaságot támogatták, beleértve a nagy vállalatokat, a kis- és középvállalkozásokat, az IT-ipart, és más fontos területeket is.

Ezeknek az intézkedéseknek az eredményei, hogy sikerült megőriznünk a makrogazdasági stabilitást, támogatnunk a foglalkoztatottságot, a regionális kereskedelem és a gazdasági élet szokásos ritmusát, valamint a szállítási és logisztikai láncok zavartalan működését. Tovább bővítettük a vállalkozási lehetőségeket, és megvédtük a cégeket a túlzott adminisztratív nyomástól vagy az igazságtalan perektől. Tudom, hogy még sok teendő van ezen a téren, de jó munkát végeztünk.

Már kora Márciusban a Duma és a kormány több olyan törvénycsomagot léptetett hatályba amelyeknek a célja a szankciók hatásainak ellensúlyozása volt. Ezeknek köszönhetően a Nyugati országok barátságtalan és nyilvánvalóan ellenséges lépéseinek hatásai minimalizálódtak. Tudjuk és értjük, hogy ezek az illegális oroszellenes lépések nehézségeket okoznak nekünk, de ezek a nehézségek nem olyan nagyok mint amilyenekre az elkövetők számítottak.

Nyilvánvaló, hogy a céljuk nem csak az volt, hogy egy kemény ütést mérjenek az orosz gazdaságra. Az igazi céljuk az volt, hogy a társadalmunkban zavart keltsenek, és hogy népünket demoralizálják. De kudarcot vallottak!

Sokat elárul az orosz parlament, mint a legmagasabb szintű képviselő-testület példája. A parlament politikája az orosz nép akaratára alapszik, szilárd meggyőződésünk, hogy a történelem jó oldalán vagyunk, határozottan kiállunk országunk szuverenitása mellett, és segítjük donbasszi népünket. Ez politikánk alapja.

Az úgynevezett kollektív Nyugat, az USA vezetőszerepével, már évtizedek óta agresszív velünk szemben. Elutasították azokat a javaslatainkat, amelyek az egyenlőségre alapuló biztonsági rendszer megteremtésére irányultak. A rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatos együttműködési javaslatainkat szintén elutasították. Semmibe vették a figyelmeztetéseinket a NATO, különösen az egykori Szovjetunió országaiban való, terjeszkedésével kapcsolatban. A NATO tagok számára Oroszország lehetséges integrációja, amely egykor felmerült, immár abszurditásnak tűnik.

De miért? Azért, mert nekik nincs szükségük egy olyan országra mint Oroszország. Ezért támogatták a terrorizmust és a szeparatizmust Oroszországon belül. Ezért támogattak destruktív erőket és egy “ötödik hadoszlopot” Oroszországon belül. Ezeket még mindig korlátlan támogatásban részesíti a kollektív Nyugat.

Azt állítják, hogy a Donbasszban, Ukrajnában, mi kezdtük a háborút. Nem, ezt a háborút a kollektív Nyugat kezdte, azzal, hogy megszervezett és támogatott Ukrajnában, 2014-ben, egy alkotmányellenes fegyveres puccsot, és utána támogatta és védte a Donbasszban történt népirtást. A kollektív Nyugat a felbujtója annak ami ma történik.

Ha a Nyugat azért provokálta ezt a konfliktust, hogy az Oroszország elleni háborújuk egy új stádiumba léphessen, akkor azt mondhatjuk, hogy valamennyire sikeresek voltak. A háború kitört, és bevezettek szankciókat. Normális körülmények között ezek nehezebben mentek volna.

De a következőket szeretném világosan kimondani. Tudniuk kellett volna hogy veszteni fognak, már a különleges katonai műveletünk első napján, mert ez a művelet az USA vezette világrend radikális szétesését is jelenti. Elkezdődött az átmenet a liberál-globalista amerikai egocentrizmusból egy igazán multipoláris világrend irányába, amelynek a szabályait nem pusztán egy nagyhatalom érdeke szabja, és amely szabályok célja nem pusztán egy nagyhatalom hegemóniájának megvalósítása. Az új rend nem a képmutató kettős mércékre alapszik, hanem a nemzetközi jogra, a népek és civilizációk valóságos szuverenitására, a népek azon akaratára, hogy saját értékeiknek és tradícióiknak megfelelően éljenek, és hogy a demokrácia, igazság, és egyenlőség szolgáltassa a népek közötti együttműködés alapját.

Mindenkinek meg kell érteni, hogy ez a folyamat megállíthatatlan. A történelem útja meghatározott, és a kollektív Nyugat azon próbálkozásai, hogy a saját világrendjét másokra ráerőltesse, kudarcra vannak ítélve.

Arra is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy sok támogatónk van, Európában és az Egyesült Államokban is, és még több más földrészeken és országokban. És támogatóink száma csak növekedni fog.

Még az olyan országokban is, amelyek az USA szatellitállamai, egyre inkább terjed az a nézet, hogy az uralkodó elitjük vak engedelmessége általában radikálisan ellene megy a nemzeti érdekeknek. Egy nap ezzel a helyzettel mindenkinek szembe fog kelleni nézni.

Manapság ezek az uralkodó elitek növelik a közvélemény manipulációjának mértékét. A Nyugati országok uralkodó osztálya, amely nemzetek feletti és globalista természetű, tudja, hogy a politikájuk elszakadt a valóságtól, a józan észtől, és az igazságtól. Ezért egyre despotább intézkedésekhez kénytelenek nyúlni.

A Nyugat, amely egykor olyan elveket vallott mint a demokrácia, a szólásszabadság, a pluralizmus, a másként gondolkodás tisztelete, mára egy totalitárius rendszerré fajult: jellemzői a cenzúra, egyes médiumok betiltása, az újságírókkal és közszemélyiségekkel való önkényes bánásmód.

Ezek a tiltó intézkedések ma már nemcsak az információs térben érzékelhetőek, hanem a politikában, az oktatásban, és a művészetben is: a Nyugati országok közszféráinak minden területén. Továbbá a Nyugat ezt a rendszert, a cancel culture és a széles körű betiltások rendszerét, szeretné az egész világra ráerőszakolni.

Az igazság viszont az, hogy az országok népei nem akarnak ilyen jövőt és életet, és nem elégednek meg a szuverenitás látszatával, igazi szuverenitásra vágynak, és elegük van a térdepelésből azok előtt akik kivételesnek tartják magukat, és elegük van a más érdekek kiszolgálásából, különösen ha ennek a saját pusztulásuk az ára.

Ma azt halljuk, hogy győzni akarnak ellenünk a csatatéren. Mit mondhatunk erre? Próbálják meg. Már sokat hallottuk, hogy a Nyugat az “utolsó ukránig” harcolni fog. Ez az ukrán nép számára egy tragédia, de látszólag erre tartunk. Azt is mindenkinek tudnia kell, hogy mi még nem kezdtünk el komolyan harcolni.

Azt is ki kell mondani, hogy mi nem utasítjuk el a béketárgyalásokat. Viszont, azoknak, akik visszautasítják őket, tudniuk kell, hogy minél tovább folytatják így, később annál nehezebb lesz tárgyalni velünk.

Kollégák!

A mi patrióta álláspontunk határozza meg a Duma tevékenységét, azaz a törvényhozást és a politikát. Egy igazán demokrata és független országban ennek így kell lennie.

Meggyőződésem, hogy Oroszország vezető pártjainak számára, országunk és népünk javának szolgálata elengedhetetlen. A szavazóink, akik törvényhozó minőségben bíztak meg Önökben, őszinte és szorgalmas munkát, jól átgondolt és igazságos intézkedéseket várnak. A nép fog a pártokról végső és elfogulatlan ítéletet mondani a következő regionális és helyhatósági választásokon, Szeptemberben.

Remélem, hogy a választási kampányok nem fogják negatívan befolyásolni azt a partneri viszonyt amely itt, a Duma nyolcadik gyűlésén tapasztalható.

Köszönöm a figyelmet!

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...