2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Kijev felszólította a civileket a déli területek elhagyására, mert ellentámadásba lendülnek

Az ukrán hatóságok felszólítják állampolgáraikat, hogy hagyják el az ország déli régióit, amelyek jelenleg az orosz hadsereg ellenőrzése alatt állnak – közölte vasárnap Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, mivel Kijev ellenoffenzívára készül ebben az irányban.

Verescsuk szerint Ukrajna fegyveres erői a közeljövőben ellentámadást indítanak.

“Nem tudom, hogy ez milyen számban fog megtörténni, de azt biztosan tudom, hogy [az állítólagos hadszíntér városaiban] biztosan nem lehetnek nők és gyerekek. Egyértelmű, hogy aktív ellenségeskedés lesz, beleértve a lövöldözést is, ezért felszólítjuk polgárainkat, hogy sürgősen evakuálják a városokat” – tette hozzá Verescsuk.

Korábban Olekszij Reznyikov, az ukrán védelmi minisztérium vezetője a The Timesnak elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök utasítást adott arra, hogy készüljenek fel az ország déli részének tengerparti régiói elleni támadásra. Ehhez Kijev egymillió fős hadsereget gyűjtött össze, és tervet dolgoznak ki az Ukrajna számára “politikailag” fontos területek megtámadására.

“Mi a szabad világ emberei vagyunk, akiknek valódi igazságérzetük és szabadságérzetük van. Körülbelül 700 ezren vagyunk a fegyveres erőkben, és ha hozzáadjuk a nemzeti gárdát, a rendőrséget, a határőrséget, akkor körülbelül egymillióan vagyunk” – tette hozzá a miniszter.

Reznyikov méltatta az Ukrajna megsegítésére tett brit erőfeszítéseket, különösen Ben Wallace brit védelmi minisztert, aki szerinte kulcsszerepet játszott abban, hogy a szovjet felszerelésről a NATO-szabványnak megfelelő 155 mm-es tüzérségre, irányított többszörös rakétaindító rakétarendszerekre és csúcstechnológiájú drónokra váltott.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a két Donbassz köztársaságot, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...