2022, szeptember 25.
13 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Vlagyimir fejedelem monumentális szoboravatása a Népi egység napján (Képek)

A z orosz társadalomnak Vlagyimir fejedelem lelki hagyatéka szerint kell szembenéznie a modern kihívásokkal és fenyegetésekkel – hangoztatta a Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kijevi Fejedelemséget kereszténységre térítő uralkodónak a Kreml szomszédságában felállított monumentális szobrának avatásán.

“(A fejedelem) kora nem szűkölködött a vívmányokban, amelyek közül a legfontosabb és leginkább meghatározó természetesen a Kijevi Rusz megkeresztelése volt” – jelentette ki az orosz vezető.
Mint mondta, az óorosz állam uralkodójának választása “közös lelki forrásává vált Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna népeinek”.

Szent Vlagyimir 988-ban vette fel a kereszténységet.

“(Vlagyimir fejedelem) fektette le azokat az erkölcsi értékalapokat, amelyek máig is meghatározzák életünket. Éppen ez a tartós erkölcsi támasz, az összefogás és az egység segített őseinknek abban, hogy leküzdjék a nehézségeket, a haza dicsőségére éljenek és győzedelmeskedjenek, és nemzedékről nemzedékre növeljék erejét és nagyságát” – mondta.

“És ma az a kötelességünk, hogy együtt álljunk ellen a modern kihívásoknak és fenyegetéseknek, a lelki hagyatékra, az egység és az egyetértés megfizethetetlen hagyományaira támaszkodva haladjunk előre, így biztosítva ezeréves történelmünk folytonosságát” – hangsúlyozta Putyin.

Szavai szerint Vlagyimir fejedelem az orosz állam lelki alapítója, az orosz földek egyesítője és védelmezője volt, aki lefektette az egységes, központosított állam alapjait, ezért emlékművének felavatása Moszkva, egész Oroszország és a határon túli oroszok szempontjából jeles esemény.

Hangsúlyozta annak jelképes jelentőségét, hogy a szertartást – amelyen jelen voltak a kormány tagjai, a törvényhozás, a parlamenti pártok és az oroszországi egyházak vezetői – éppen az orosz népi egység napján történik.

Az ünnep alkalmából Oroszország számos településén felvonulást, szabadtéri koncerteket és fesztiválokat rendeztek. Moszkva központjában mintegy 80 ezren vonultak fel.

Vlagyimir fejedelem 14 méter magas, 2 méteres talapzaton álló szobrának alkotója Szalavat Scserbakov. Ő a szerzője Germogen (Hermogenész) pátriárka és I. Sándor cár emlékművének is, amelyet 2013-ban, illetve 2014-ben avattak fel a Kreml közelében.

A népi egység napján a lengyel megszállás elleni 1612-es felkelésről emlékeznek meg Oroszországban. Az 1917-ben eltörölt ünnepnapot 2005-ben vezették be újra.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...