2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Videó: újabb két német gyártmányú Leopard harckocsi semmisült meg az ukrán fronton

Az orosz erők újabb két német gyártmányú Leopard harckocsit semmisítettek meg Kupjanszk térségében – derül ki az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott hadjelentéséből.

Ebben az állt, hogy az orosz erők nyugati csoportja tüzet nyitott az ukrán erőkre az oroszországi Luganszki Népköztársaságban lévő Artemovka, valamint az ukrajnai Harkovi területen lévő Szinkovka, Beresztovoe és Ivanovka települések közelében.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kijevi erők összesen 20 katonát, két Leopard harckocsit és három másik járművet vesztettek a támadásokban.

Az orosz média olyan felvételeket közölt, amelyek a német harckocsik megsemmisülését mutatják. A tankokat megsemmisítő és a felvételeket nyilvánosságra hozó dandár parancsnoka szerint a járműveket éjszaka fedezték fel, és reggel 8 órakor Lancet drónok segítségével semmisítették meg.

A védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az orosz erők déli csoportja négy ukrán támadást vert vissza a Donyecki Népköztársaságban lévő Vodiane és Marinka települések közelében. A minisztérium legutóbbi jelentése szerint ezekben a támadásokban akár 200 ukrán katona is meghalt és megsebesült, valamint két gyalogsági harcjármű és három gépkocsi is megsemmisült.

Közben Ukrajna a jelentések szerint visszautasította nyugati partnereinek egyes Leopard-szállításait. A Der Spiegel német hírportál szerint Kijev megtagadta egy 10 darab Leopard 1A5 típusú harckocsiból álló tétel átvételét, arra hivatkozva, hogy ezek a harckocsik kiterjedt javítási és karbantartási munkálatokra szorulnak, amelyekhez speciális alkatrészekre és műszaki szakértelemre van szükség, amivel Kijev egyszerűen nem rendelkezik.

Ezt követően Dánia megerősítette, hogy múzeumi kiállítási tárgyakból származó harckocsikat használ az ukrán legénység kiképzéséhez, hogy hogyan kell azokat működtetni.

Februárban Berlin ígéretet tett arra, hogy Hollandiával és Dániával közösen több mint 100 Leopard harckocsit szállít Kijevnek. A Die Welt augusztus eleji jelentése szerint azonban az ígért harckocsiknak eddig csak 10%-át szállították le.

Miután Kijev elutasította a szállítást, a német fél állítólag egy szakértői csoportot küldött Lengyelországba, ahonnan a tankoknak Ukrajnába kellett volna érkezniük.

A szakemberek a vizsgálat után állítólag arra a következtetésre jutottak, hogy a Leopárdok “az ukrán katonák németországi kiképzése után már eléggé elhasználódtak, és javításra szorulnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó