2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Forbes: Dánia múzeumokból adott át Leopard harckocsikat Ukrajnának

Három dán múzeum hat Leopard 1A5 harckocsit adományozott az ukrán hadseregnek kiképzésre, mivel ezek a modellek jobb állapotban vannak, mint a raktárakban tároltak – írja a Forbes magazin.

A dán hatóságok Leopard 1 A5 harckocsikat kértek a múzeumoktól az ukrán hadsereg kiképzéséhez, három intézmény hat üzemképes járművet különített el erre a célra, “hogy az ukránok kiképzése azonnal megkezdődhessen” – közölte a dán hadsereg.

A lap megjegyzi, hogy a dán hadsereg volt a legutóbbi üzemeltetője a Leopard 1A5-nek, és 2005-ben vonta ki az utolsó harckocsit, végül a nehezebb Leopard 2-re cserélte le a típust. A közel 100 járművet raktárakban tárolják, de rosszabb állapotban vannak, mint a múzeumi társaik.

Az ukrán katonák kiképzése hat hétig tart, amelyet leszerelt dán és német harckocsikkal végeznek a Berlintől nyugatra fekvő Kliets gyakorlótéren.

Dánia, Németország és Hollandia 2023 február elején közösen megállapodott abban, hogy mintegy 100 Leopard 1 harckocsit szállít Kijevnek, tíz jármű már meg is érkezett Ukrajnába. Az ilyen típusú harckocsikat Németországban gyártották az 1960-as években. Ez az egyik első háború utáni német harckocsi. A legtöbb országban, ahová ezeket a járműveket szállították, már kivonták őket az aktív szolgálatból, és ki is vonták őket a forgalomból.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó