2024, március 3.
11.5 C
Budapest
-2.7 C
Moszkva

Videó: orosz katonák mentenek meg egy sebesült ukránt a fronton

Orosz katonák mentettek ki egy sebesült ukrán katonát, aki a Donbasszban a senki földjén rekedt – derül ki egy új, a közösségi médiában megjelent videóból.

A kétperces felvételt, amelyet eredetileg Dmitrij Zimenkin orosz haditudósító tett közzé vasárnap, azt az incidenst mutatja, amely a frontvonalban lévő Klescsejevka (Kliscsijivka) falu közelében történt, mintegy 10 kilométerre délnyugatra a donbasszi Artyomovszk (Bakhmut) várostól, amelyet az orosz csapatok idén tavasszal foglaltak el hónapokig tartó harcok után.

A videón több orosz katona látható, amint egy enyhén erdős területen tevékenykedik; a szolgálat egyik tagja arra utasít egy tucatnyi méterre fekvő ukrán harcost, hogy álljon fel és emelje fel a kezét.

“Ha megmozdulsz, lelőlek” – mondja egy orosz katona, miközben közelebb megy.

Az orosz tovább kérdezi: “Hányan vannak itt? Kettő? Milyen messze vannak? Húsz méterre? Lőni fognak?” Az ukrán katona válaszai nem hallhatóak. Az orosz katona ezután utasítja ukrán kollégáját, hogy “kússzon oda hozzájuk egyedül”. “Ha nem teszed, könnyebb lesz csak úgy leütni téged” – teszi hozzá.

Amikor azonban az ukrán katona nem képes engedelmeskedni a parancsnak, a videót rögzítő orosz katona feláll, és óvatosan odalép ellenfeléhez, akinek láthatóan lábsérülése van, és azt mondja neki, hogy ragadja meg a fegyverének csövét, hogy evakuálhassák.

“Nagyon fáj” – mondja az ukrán.

Mivel azonban az ukrán nem tudja erősen megragadni a puskát, az orosz katona a kezénél fogva vonszolja ki a fájdalomtól síró foglyát a veszélyes zónából; később egy másik katona is segít neki.

A videóhoz csatolt bejegyzésben Zimenkin megígérte, hogy megosztja, mi történt ezután, és hozzátette, hogy az ukrán katonát később kihallgatják.

Az orosz védelmi minisztérium rendszeresen jelentéseket ad ki a fogságba esett ukrán katonákról, és interjúkat oszt meg velük; azt állítják, hogy sokan önként megadják magukat. Szeptember végén a TASZSZ hírügynökség egy meg nem nevezett orosz tisztviselőt idézett, aki szerint mintegy 10 ezer ukrán katona adta meg magát a nyár közepe óta a moszkvai csapatoknak, akik egy speciális rádiófrekvenciát használva jelezték a szemben álló orosz egységeknek, hogy nem akarnak tovább harcolni.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: a Nyugat politikai játszmái hátráltatják az Ukrajnának nyújtott segélyeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta országa nyugati támogatóit, amiért késlekednek a Kijev háborús erőfeszítéseit segítő pénzeszközök kiutalásával. A 60 milliárd dolláros amerikai katonai segélytörvény, amely...

Szijjártó: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szijjártó...

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...
spot_img

Videó