2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Videó: nemzetközi hadgyakorlatok kezdődtek Oroszország távol-keleti részén

Nemzetközi hadgyakorlatok kezdődtek Oroszország távol-keleti részén, amelyeken olyan országok vesznek részt, mint Kína és India. Az USA aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva képes más nemzeteket is rávenni a gyakorlatokon való részvételre.

A Vosztok 2022 stratégiai gyakorlatok nyitóünnepségére szerdán került sor az oroszországi Primorszkij régió egyik katonai lőtérén – jelentette a védelmi minisztérium. Oroszország évente tart ilyen típusú gyakorlatokat, amelyeknek minden évben az ország katonai kerületei váltják egymást házigazdaként. Idén a keleti katonai körzet 13 külföldi nemzetet fogadott, amelyek elfogadták Oroszország meghívását, hogy csapatokat vagy katonai megfigyelőket küldjenek.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes, Junusz-Bek Jevkurov, aki a házigazda országot képviselte az ünnepségen, azt mondta, hogy a gyakorlatot a széleskörű részvétel és a lépték teszi kivételessé, és bizonyítja “fegyveres erőink közös kiképzésének megnövekedett szerepét és fontosságát”. A többi delegáció vezetői beszédükben hangsúlyozták, hogy az esemény szigorúan védelmi jellegű.

Vosztok – 2022. Kép: Orosz Védelmi Minisztérium / Минобороны России

A helyszínen készült felvételeken a résztvevő nemzetek katonái menetelnek, miközben egy katonai zenekar játszik. A külföldi vendégek listáján Azerbajdzsán, Algéria, Örményország, Belarusz, Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Laosz, Mongólia, Nicaragua, Szíria és Tádzsikisztán szerepel. Közülük kilencen küldtek csapatokat, hogy részt vegyenek a gyakorlatok manőveres részében.

A Vosztok 2022 hadgyakorlatok a törzstisztek számára hadgyakorlatokat, a csapatok számára terepgyakorlatokat, valamint haditengerészeti és légi kiképzést is tartalmaz. Az orosz védelmi minisztérium szerint több mint 50 ezer katona és tiszt, valamint több mint 5000 nehéz haditechnikai eszköz, köztük mintegy 140 repülőgép és 60 hadihajó vesz részt a csütörtökön kezdődő egyhetes gyakorlaton.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki az esemény miatt. A keddi napi tájékoztató során Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője elmondta, hogy Washington fenntartásokkal tekint arra, hogy “bármely ország Oroszországgal együtt gyakorlatozik, miközben Oroszország provokálatlan, brutális háborút folytat Ukrajna ellen”. Kérdésre válaszolva nem volt hajlandó megmondani, hogy az Egyesült Államok tesz-e lépéseket a résztvevők, különösen India ellen, amiért csapatokat küldött Oroszországba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...