2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Izrael megtámadta a szíriai Aleppó nemzetközi repülőterét

A szíriai légvédelem szerda este számos izraeli rakétát fogott el, de több átjutott és megrongálta az aleppói nemzetközi repülőteret – jelentette katonai forrásokra hivatkozva a SANA szíriai állami hírügynökség.

“Ma este nyolc óra körül az izraeli ellenség rakétatámadással vette célba az aleppói nemzetközi repülőteret, amelyen anyagi károkat okozott” – közölte a katonai forrás a SANA-val.

Damaszkuszban is robbanásokat regisztráltak, szemtanúk beszámolói lakóövezetekben keletkezett károkról és esetleges áldozatokról beszéltek. Hivatalos megerősítés azonban még nem volt.

Egy jelentés szerint legalább három rakéta csapódott be az aleppói repülőtér kifutópályájába, ami további intézkedésig üzemen kívül helyezte azt.

A szíriai légi forgalom nagy részét Aleppón keresztül irányították át, miután júniusban egy hasonló csapás tönkretette a damaszkuszi nemzetközi repülőtér kifutópályáit. Izraeli műholdfelvételek jelentős károkat mutattak a repülőtéren. Szíriai tisztviselők arról tájékoztatták Oroszországot, hogy a sérült kifutópályák helyreállítása “jelentős időt” vehet igénybe.

Izrael többször célba vette Szíriát rakétákkal, amelyeket általában a libanoni légtérből vagy a megszállt Golán-fennsíkról lőttek ki, óvakodva az Oroszország által Damaszkusznak biztosított légvédelmi rendszerektől. Azokon a ritka alkalmakkor, amikor Izrael elismerte a támadásokat, kormánya azt mondta, hogy megelőző csapások önvédelmi célúak a szomszédos országban lévő iráni jelenléttel szemben.

Teherán az elmúlt években katonai segítséget ajánlott fel Damaszkusznak mind az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristái, mind más radikális fegyveresek ellen. Izrael azt állítja, hogy Irán a Szíriába tartó polgári járatokat arra használja, hogy fegyvereket és rakétaalkatrészeket csempésszen a libanoni síita Hezbollah milícia számára.

Szíria, Oroszország és Törökország többször tiltakozott az izraeli csapások ellen, és felszólította Jeruzsálemet, hogy hagyjon fel a szíriai szuverenitás megsértésével, a jelek szerint eredménytelenül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...