2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Az Északi Áramlaton Európába nulla, a Szibéria Erején Kínába viszont történelmi csúcson az orosz gázszállítás

A Gazpromnak a januártól augusztusig terjedő időszakban sikerült 60%-kal növelnie a Szibériai Erején keresztül Kínába irányuló gázszállításokat – közölte a vállalat az olaj- és gáziparban dolgozók napján kiadott közleményében. Közben ma jelentették be, hogy nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok.

“Következetesen növeljük a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül Kínába irányuló szállításokat. Idén pedig többször is frissítettük a napi szerződéses kötelezettségeket meghaladó napi gázszállítások rekordját a napi szerződéses mennyiségek tekintetében. A kínai piacra irányuló gázszállításaink 2022 első nyolc hónapjában 2021-hez képest 60%-kal emelkedett” – mondta Alekszej Miller, a vállalat vezérigazgatója.

Miller hozzátette, hogy a Gazprom 2023-ban mindenképpen teljesíteni fogja a gázszállítási kötelezettségeit Kínába, amelynek egyre több gázra van szüksége. A szállítások növelésére egy új erőforrásbázist is előkészítettek – a Kovikta-mezőről származó gáz még az év vége előtt elindul a Szibéria Ereje gázvezetéken. A vállalat már megkezdte a Kínába vezető új távol-keleti gázszállítási útvonal tervezési és becslési dokumentációjának kidolgozását is.

“Az év végéig egy nagyon fontos, jelentős eseményt fogunk ünnepelni. Ez a Kovikta-mezőről a Szibéria Ereje gázvezetékbe történő gázszállítás kezdete. A Kovikta-Csajanda vezeték lineáris részét már befejezzük. És kétségtelen, hogy minden 2023-ra vonatkozó szerződéses kötelezettségünket, amelyet orosz fogyasztóink és kínai partnereink felé vállaltunk, hogy növeljük a Kínába irányuló gázszállítások mennyiségét, teljes mértékben teljesíteni fogjuk” – tette hozzá.

Miller emlékeztetett arra, hogy a keleti program nagyrészt az exportlehetőségek bővítését és a kínai piacra irányuló gázszállítások növelését célozza. Elmondása szerint a kínai piac a világ legdinamikusabb piaca, és a következő 20 évben a kínai gázfogyasztás növekedése a világ gázfogyasztásának 40 százalékát teszi ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...