2023, március 30.
11.3 C
Budapest
0.8 C
Moszkva

Videó: bekiabálások szakították félbe Biden beszédét

Joe Biden amerikai elnököt az unió helyzetéről szóló beszédét (State of the Union Address) bekiabálás szakította félbe, a georgiai republikánus Marjorie Taylor Greene pedig hazugnak nevezte őt, miután bírálta a Republikánus Párt gazdasági programját.

Biden nagy hangsúlyt fektetett belpolitikájára, és a keddi beszéd során az infláció, a munkanélküliség, az éghajlatváltozás, a Covid-19 és egy sor más kérdés ellen tett kormányzati erőfeszítéseket emlegette, egy ponton pedig azzal vádolta a törvényhozókat, hogy összeesküvést szőnek az amerikaiak jóléti juttatásainak megszüntetésére.

“Néhány republikánus barátom túszul akarja ejteni a gazdaságot – értem én -, hacsak nem értek egyet a gazdasági terveikkel. Önöknek otthon mindenkinek tudnia kell, hogy mik ezek a tervek” – mondta. “Ahelyett, hogy a gazdagokat köteleznék a méltányos részük megfizetésére, egyes republikánusok azt akarják, hogy a Medicare és a társadalombiztosítás napfényre kerüljön.”

A megjegyzés azonnal felháborodást váltott ki, a republikánusok hangosan kifütyülték és bírálták az elnököt, aki megpróbálta lecsillapítani a feldühödött tömeget.

“Nem mondom, hogy ez a többségük” – folytatta, majd felajánlotta a Medicare és a társadalombiztosítási juttatásokról szóló republikánus javaslat egy példányát “bárkinek, aki kételkedik benne”.

A kiabálások közepette Greene képviselőnőt – akit a kritikusok és a támogatók egyaránt “MTG”-ként ismernek – “hazug” felkiáltással kiabált a pódium felé, és többször is lefelé mutató hüvelykujjal illette Bident. Más törvényhozók is csatlakoztak a megnyilvánuláshoz, bár néhányan, mint például Kevin McCarthy, a képviselőház többségi vezetője, tartózkodtak a nyílt rendbontástól, és csupán a fejüket rázva fejezték ki rosszallásukat.

Bár Biden beszéde nagyrészt a gazdasági kérdésekre és az otthoni problémákra összpontosított, kitért a külügyekre is, kijelentve, hogy az Egyesült Államok továbbra is kemény “versenyre” fog törekedni Kínával.

“Mielőtt hivatalba léptem, arról szólt a történet, hogy a Kínai Népköztársaság egyre nagyobb hatalommal bír, Amerika pedig kudarcot vall a világban. Ez már nem így van” – mondta, hozzátéve:

“Ma az elmúlt évtizedek óta a legerősebb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy felvegyük a versenyt Kínával vagy bárki mással a világon”.

Az elnök megjegyezte, hogy kormánya, ahol csak lehet, együttműködik Pekinggel, de kitartott amellett, hogy “ha Kína fenyegeti szuverenitásunkat, akkor cselekedni fogunk, hogy megvédjük országunkat, és ezt meg is tettük”, utalva egy kínai légballon közelmúltbeli lelövésére, amely az Egyesült Államok felett haladt el. Washington felvetette, hogy az eszközt esetleg megfigyelésre szánták, bár kínai tisztviselők visszautasították a vádat.

Az ukrajnai konfliktusról is szó esett röviden, Biden azt állította, hogy “egyesítette a NATO-t” és “globális koalíciót hozott létre” Oroszországgal szemben, az ellenségeskedést pedig Amerika próbatételének nevezte. Az elnök különleges vendégként mutatta be Ukrajna amerikai nagykövetét, Okszana Markarovát, és megismételte, hogy amíg szükséges fegyverekkel és egyéb segélyekkel támogatja Kijevet, miután tavaly óta mintegy 30 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást engedélyezett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó