2022, május 17.
15.5 C
Budapest
8.3 C
Moszkva
Hiredetés

Videó: az ukrán himnuszt énekelte tárgyalásán a volt grúz elnök, Miheil Szaakasvili

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök szerdán Tbilisziben a bírósági tárgyalásán elénekelte az ukrán himnuszt.

Médiajelentések szerint Szaakasvili az ellene felhozott összes vádat alaptalannak nevezte, az ügyészeket és a bíróságot pedig korrupcióval vádolta.

A beszéde végén az ügyvédek egy ukrán zászlót adtak Szaakasvili kezébe. A volt elnök a zászlóval a kezében elénekelte az ukrán himnuszt.

A politikus támogatói a bíróság épülete előtt gyűltek össze, és követelték Szaakasvili szabadon bocsátását.

Az egykori elnök október 1-jén vették őrizetbe, amikor visszatért Grúziába.

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban országa vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot.

Hazájában azonnal négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani georgiai bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt.

Szaakasvili a Kijevi Állami Egyetemen tanult, és Ukrajnába vonult önkéntes száműzetésbe, miután elhagyta a hazáját. Ott a nemzetközi reformügyi tanácsnak lett a vezetője, majd az odesszai megyei közigazgatást vezette. Ukrán állampolgárságot is kapott, majd botrányos körülmények között megfosztották tőle, és távoznia kellett Ukrajnából is.

2019-ben Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől visszakapta az ukrán állampolgárságot, és az államfő mellett működő reformbizottság vezetője lett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS