2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Kreml: az EU nem minősítheti tekintélyelvű rezsimnek Oroszországot és Kínát

Nem ért egyet a Kreml Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, aki tekintélyelvű rezsimnek minősítette Oroszországot és Kínát.

Erről Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyilatkozott újságíróknak szerdán az orosz fővárosban. Peszkov Borrellnek azt a kijelentését kommentálta, amely szerint “két tekintélyelvű rendszer erős szövetséget hozhat létre”. Az uniós tisztségviselő figyelmeztetése azután hangzott el, hogy Kína támogatásáról biztosította Oroszországnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben támasztott biztonsági garanciaigényeit.

“Mindenekelőtt egyáltalán nem értünk egyet azzal az értékeléssel, hogy tekintélyelvű rezsimekről van szó” – szögezte le Peszkov.

“Nem gondoljuk, hogy az Európai Uniónak joga lenne ilyen értékelést adni az Oroszországi Föderációról vagy a Kínai Népköztársaságról”– tette hozzá.

A szóvivő érvelése szerint Oroszország és Kína egyaránt “nagy, szuverén ország, saját politikai rendszerrel és saját államszerkezeti rendszerrel”.

Peszkov szerint Moszkva tiszteletben tartja más államok rendszerét, nem avatkozik a belügyeikbe, és joggal várja el másoktól ugyanezt a tiszteletet. Úgy vélekedett, hogy Borrell kijelentései nem illeszkednek ebbe a logikába.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS

close-image