2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Videó: az orosz Sz-400-asok készen állnak a hadgyakorlatra Belaruszban

Közös hadgyakorlatot kezdtek az orosz és a belarusz fegyveres erők Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven Belaruszban – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai konfliktus miatt kialakult súlyos feszültségek kiéleződése közepette.

A tíznaposra tervezett gyakorlatokat a belarusz fegyveres erők domanovszki, gozsszki, Obuz-Lesznovszk-i, breszti és oszipovicsszki gyakorlóterén, valamint Belarusz más területein tartják, Baranovicsi, Luninyec, Lida és Macsuliszkij repülőterének igénybe vételével.

Céljuk a moszkvai védelmi tárca szerint a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében.

A gyakorlaton orosz részről a (távol-)keleti katonai körzet katonai parancsnokságai, alegységei és egységei vesznek részt, amelyeket rövid idő alatt mintegy 10 ezer kilométeres távolságról csoportosítottak át, nehéz haditechnikai eszközökkel és Sz-400-as légvédelmi rendszerekkel, amelyeket csütörtökön hadrendbe állítottak a Lengyelországgal és Ukrajnával határos Breszt megyében.

A manőverek keretében a közlemény szerint megerősítik a belarusz államhatár védelmét fegyveres csoportok behatolásával szemben, elvágják utánpótlási útvonalaikat, megsemmisítik az ellenség illegális fegyveres csoportjait. A Kreml szerint az orosz katonáknak a február 20-án véget érő gyakorlat után vissza kell térniük a bázisukra.

Az orosz-belarusz hadgyakorlattal párhuzamosan az ukrán hadsereg csütörtökön Hóvihar-2022 kódnéven kezdett tíznapos hadgyakorlatba, amelynek keretében amerikai és brit páncéltörő rendszereket és török harci drónokat is bevetnek majd. Ukrajna és több NATO-ország azzal vádolta meg Oroszországot, hogy agresszióra készül.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója csütörtökön kijelentette, hogy Oroszországnak nincsenek agresszív szándékai Ukrajnával szemben és minden, ezzel ellentétes állítást “dezinformációnak” és “nagyon veszélyes hazugságnak” minősített, amelyet szerinte az Atlanti-óceán túlpartjáról kezdtek el terjeszteni.

Az orosz vezetés részéről az elmúlt hetekben többször elhangzottak hasonló nyilatkozatok és olyan állítások, melyek szerint éppen Ukrajna készül újabb kísérletre a Donyec-medencei konfliktus fegyveres megoldására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó