2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Ukrajna már havi 9 milliárd dolláros segélyt kér szövetségeseitől

Kijev csaknem megduplázta a nyugati szövetségeseitől kért havi segély összegét- jelentette szerdán a Financial Times az ukrán elnök gazdasági tanácsadójára hivatkozva.

“A következő hónapokra havi 9 milliárd dollárt kell kapnunk az eddigi 5 milliárd helyett” – idézi a kiadvány Oleh Usztenkót, aki hozzátette, hogy Ukrajna “szinte lehetetlen lesz” a pénz nélkül fennmaradni.

Az 5 milliárd dolláros összeget Volodimir Zelenszkij elnök jelentette be a múlt hónapban, amely összeg még mindig jóval meghaladja azt, amit Kijev támogatói eddig nyújtottak.

Az Egyesült Államok az elmúlt két hétben 3 milliárd dolláros segélyt adott Ukrajnának, hogy segítsen Kijevnek kifizetni a közszférában dolgozókat.

Az EU szintén ígéretet tett az ország pénzügyi támogatására, bár a blokknak nehézséget okozott a segélyek strukturálása. Kedden az Európai Tanács jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott 1 milliárd eurós kölcsönt, amely része az Európai Bizottság által májusban javasolt 9 milliárd eurós hosszú távú hitelcsomagnak.

Sajtóértesülések szerint azonban Németország blokkolta a szélesebb körű segélycsomagot, és egyes uniós tagok megkérdőjelezték, hogy a 9 milliárd eurós teljes összeg nem túl sok-e. Az az aggodalom is felmerült, hogy Kijev nem tudja visszafizetni adósságát.

Február óta az EU 2,2 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...