2022, május 25.
18.3 C
Budapest
8.3 C
Moszkva
Hiredetés

USA: lehet, hogy civilekre mértünk dróncsapást Szíriában

Az amerikai hadsereg közölte, hogy vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön egy nemrégiben Szíriában végrehajtott dróncsapás követelt-e civil áldozatokat. A Pentagon tisztviselői azt állították, hogy a támadás célja egy “magas rangú al-Kaida-vezető” volt.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM), amely az egész Közel-Keleten zajló katonai műveleteket felügyeli, pénteken jelentette be a vizsgálatot, néhány órával azután, hogy egy MQ-9 Reaper pilóta nélküli légi jármű bombázott egy meg nem határozott helyszínt Idlíb tartományban, amit a CENTCOM “precíziós csapásnak” nevezett.

Teljes körű vizsgálatot kezdeményezünk a vádakkal kapcsolatban, és az eredményeket megfelelő időben közzétesszük – mondta Bill Urban százados szóvivő a CNN-nek.

A pénteki drón bevetés megelőzően egy szeptemberi Idlib tartományban végrehajtott dróncsapást is indítottak, amely állítólag egy magas rangú terrorista ügynökkel végzett. A hadsereg azt állította, hogy abban a támadásban nem haltak meg civilek. Az amerikai légierő szíriai bevetése az elmúlt években lelassult – legalábbis ami a Pentagon által nyilvánosságra kerülő adatokat illeti.

A múlt hónapban a New York Times nyomozása szerint egy 2019. márciusi légicsapás Baghuz város közelében okozhatta a Pentagon legtöbb civil áldozatot követelő incidensét az országban, amikor “egy folyóparton kuporgó nőkből és gyerekekből álló tömeget” ért támadás. A Times vizsgálata nyomán a CENTCOM vonakodva elismerte, hogy akár 80 emberrel is végezhettek, köztük néhány civillel is, bár azzal érvelt, hogy a nők és a gyerekek az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terrorcsoportnak dolgozhattak, amikor elpusztultak.

Egy másik támadás még idén nyáron az afgán főváros, Kabul elleni nagy horderejű amerikai légicsapás volt – amely az Egyesült Államok 20 éve tartó háborújának utolsó harci műveletei közé tartozott – később kiderült, hogy 10 civil, köztük nyolc gyermek életét követelte. Bár a védelmi minisztérium azt a csapást kezdetben sikeresnek minősítette, a Times nyomozása nyomán később elismerte a haláleseteket.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS