2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Ursula: az uniós szankciók évtizedekre recesszióba taszítják Oroszország gazdaságát

Az uniós szankciók célja, hogy az orosz gazdaságot évtizedekre recesszióba taszítsák, és az országot megfosszák a kulcsfontosságú technológiáktól – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) tartott beszédében.

Az európai blokk az ukrajnai konfliktus kezdete óta kilenc szankciósorozatot vezetett be Oroszország ellen, amelyek a gazdaság számos ágazatát, köztük az energiaipart, a csúcstechnológiát, a légi közlekedést, a banki, a bányászati, az autóipari és más iparágakat célozták.

“Az eddigi legerősebb szankciókat léptettük életbe, amelyek miatt az orosz gazdaság egy évtizedes hanyatlás elé néz, ipara pedig minden modern és kritikus technológiától megfosztottuk” – mondta von der Leyen.

A legutóbbi korlátozások decemberben léptek hatályba, és új exportellenőrzéseket és korlátozásokat tartalmaznak a kettős felhasználású árukra és technológiára, valamint a védelmi és biztonsági ágazatban felhasználható termékekre és technológiára vonatkozóan.

Az intézkedések a kulcsfontosságú vegyi anyagokra, ideggázokra, éjjellátó és rádiónavigációs berendezésekre, valamint elektronikai és informatikai alkatrészekre irányulnak.

Brüsszel most dolgozik a szankciók következő csoportján, amely a hírek szerint az orosz nukleáris ipart és a gyémántkereskedelmet célozza majd. Az egyéb szankciók, amelyeket az EU február 24-ig szimbolikusan is siet végrehajtani, többek között azt tartalmazzák, hogy több orosz bankot kizárnak a SWIFT globális üzenetküldő rendszerből, és az ország több médiumát betiltják.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy az ország gazdasága “sokkal jobban teljesít, mint azt nemcsak az ellenfeleink, hanem még mi magunk is megjósoltuk”, és további stabilizálódás felé halad.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....