2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Putyin: az orosz gazdaság a vártnál sokkal jobban teljesít

Oroszország bruttó hazai összterméke (GDP) a tavalyi év első 11 hónapjában mindössze 2,1%-kal csökkent, ami sokkal jobb, mint ahogyan azt előre jelezték – közölte Vlagyimir Putyin elnök kedden. Ezzel megnyitotta a gazdasági kérdésekről szóló kormányülést, amelyet videokonferencián keresztül tartott.

Az orosz államfő szerint az egész előző évre 2,5%-os csökkenés várható, míg a tavalyi tényleges dinamika pozitív volt.

Putyin szerint az infláció Oroszországban 2022-ben 11,9% volt, ami szintén alacsonyabb az előrejelzéseknél, beleértve az ország központi bankjának előrejelzését is.

Az államfő az orosz állampolgárok fizetésének kézzelfogható emelésére szólított fel 2023-ban, megjegyezve, hogy az emelkedő árak közvetlenül érintik a fogyasztók jövedelmét. “Ez alapvetően fontos mind a polgárok reáljövedelmei, mind a gazdaság egésze szempontjából” – hangsúlyozta.

Putyin szerint az idei első negyedévben az infláció 5%-ra csökken, a második negyedévben pedig 4% alatt lesz.

Putyin a gazdaság fejlődésében a pozitív tendencia fenntartására szólított fel, kiemelve az agrár- és hadiipari komplexumok növekedési ütemét. Ami az utóbbit illeti, az elnök szerint egyes vállalatok átálltak a kerek-órás munkára, ami komoly lendületet vett.

Az orosz gáztermelőkről szólva megjegyezte, hogy jó évet zártak 2022-ben.

“Ugyanakkor megjegyzem, hogy a nyugati országok fellépése miatt jelentősen emelkedtek a gáz világpiaci árai, aminek következtében az orosz gáztermelők és -exportőrök az elmúlt két évben jó nyereséget értek el, és jelentősen növelték az ország költségvetési rendszerébe történő befizetéseket” – mondta Putyin.

Megjegyezte azt is, hogy Oroszországban 2022-ben 11,8%-kal csökkent a földgáztermelés.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...

Egy francia törvényhozó biztonsági garanciákat sürget Oroszországnak és Ukrajnának is

Egy francia törvényhozó diplomáciai erőfeszítéseket sürgetett az Ukrajna körül kialakult helyzet rendezésére és biztonsági garanciák nyújtására mindkét fél számára. "Párbeszédre van szükség a békés rendezéshez....