2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Ursula: az EU-nak “fel kell lépnie” az Egyesült Államokkal szemben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap arra figyelmeztetett, hogy az EU-nak “lépnie kell”, és növelnie kell a saját vállalatainak nyújtott állami támogatásokat ahhoz, hogy versenyezni tudjon az Egyesült Államok államilag támogatott zöldiparával.

A Joe Biden elnök által augusztusban törvénybe iktatott Inflation Reduction Act (IRA) – neve ellenére – egy 738 milliárd dolláros támogatási csomag, amely 391 milliárd dollárt fordít a zöld energiára és az éghajlatbarát ipari projektekre, beleértve 270 milliárd dollárnyi adókedvezményt. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a liberálisok által kezdetben dicsőített von der Leyen most úgy látja, hogy a törvény veszélyt jelent az európai iparra.

Az IRA adókedvezményeket biztosít az amerikai termékeket vásárló fogyasztóknak és az ezeket a termékeket az Egyesült Államokban előállító gyártóknak, ami “tisztességtelen versenyhez vezethet, lezárhatja a piacokat, és ezáltal feldarabolhatja a kritikus ellátási láncokat” – mondta a belga Bruges városában tartott diákgyűlésen.

Egyrészt ezekkel az ösztönzőkkel, másrészt az EU ellátási láncok szűk keresztmetszeteivel és rekord magas energiaköltségeivel harcolva az amerikai IRA hátrányos helyzetbe hozhatja az európai ipart – folytatta.

Az USA és az EU közötti versenynek “egyenlő versenyfeltételeket kell tiszteletben tartania” – jelentette ki. “Intézkednünk kell a játéktér kiegyensúlyozására, ahol az IRA és más intézkedések torzulásokat okoznak”.

E célból von der Leyen szerint az EU-nak növelnie kell a saját iparágainak nyújtott állami támogatásokat, és be kell fektetnie a megújuló energiába, miközben lobbizik az USA-nál, hogy “foglalkozzon az IRA néhány, legjobban aggasztó aspektusával”. Korábban vasárnap az Európai Parlament kereskedelmi bizottságának vezetője, Bernd Lange azt mondta, hogy az USA-t a törvény átdolgozására kényszeríteni időpocsékolás, és hogy az EU-nak inkább a Kereskedelmi Világszervezetnél kellene panaszt tennie.

Míg von der Leyen az egész Európára kiterjedő energiaválságot Oroszország ukrajnai katonai műveletének tulajdonította, addig az EU saját Moszkvával szembeni szankciói akadályozták az orosz-EU gázvezetékek kritikus javítási munkálatait, mielőtt a szállításokat csökkentették volna.

Ráadásul a blokk szombaton árkorlátozást vezetett be az orosz olajra. Ugyanezen a napon Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva nem tervezi elismerni az intézkedést. Hozzátette, hogy a kormány jelenleg a helyzet felülvizsgálatát végzi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...