2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

EP képviselő: az EU-nak be kellene perelnie az Egyesült Államokat

Az EU-nak pert kellene indítania a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a vitatott amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA) ellen – mondta Bernd Lange, az Európai Parlament kereskedelmi bizottságának vezetője a Berliner Morgenpost hírportálnak szombaton.

“Feltételezésem szerint az EU és az Egyesült Államok közötti tárgyalások nem fognak segíteni abban, hogy még a törvény végrehajtását érintő kisebb változtatásokról is megegyezzenek. Az IRA alapstruktúrája a helyén marad. E tekintetben úgy gondolom, hogy az EU-nak gyorsan panaszt kell benyújtania a WTO-hoz az elkövetkező hónapokban” – mondta a törvényhozó az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács hétfői ülése előtt, amelyen várhatóan az IRA-csomagról tárgyalnak majd.

Hozzátette, hogy a kereset segítene tisztázni, “hogy az USA intézkedései egyértelműen nem egyeztethetők össze a WTO-szabályokkal”.

Az IRA egy 430 milliárd dolláros éghajlatvédelmi és szociális csomag, amelyet az amerikai kongresszus augusztusban fogadott el. A csomag célja az infláció elleni küzdelem és az energiaárak csökkentése, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem. Nagyvonalú adókedvezményeket kínál a tiszta energiába beruházó amerikai vállalatoknak, valamint jelentős támogatásokat a hazai elektromos járművek, akkumulátorok és megújuló energiával kapcsolatos projektek számára.

Az amerikai intézkedés aggodalmakat váltott ki az EU-ban, és sokan arra figyelmeztettek, hogy a “protekcionista” jogszabály “diszkriminatív” lehet az európai vállalatokkal szemben.

Emmanuel Macron francia elnök “szuperagresszívnek” minősítette az IRA támogatási rendelkezését, Robert Habeck német gazdasági miniszter pedig “erőteljes” választ kért Brüsszeltől a törvényre. Eközben Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa a Journal du Dimanche című lapnak azt mondta, hogy a jogszabály “versenybeli egyensúlytalanságot” okozna az EU és az amerikai áruk más vásárlói között. Egy “európai szuverenitási alap” létrehozását szorgalmazta, amely támogatná a blokkon belüli ipari projekteket.

Lange azt is javasolta, hogy az EU-nak az amerikai jogszabályokkal szemben fokoznia kellene a hazai ipar támogatását.

“Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy csökkenthetjük-e és hogyan csökkenthetjük az energiaárakat az iparunk számára, mivel jelenleg akár tízszer magasabbak, mint az Egyesült Államokban” – jelentette ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...