2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Ursula: az EU erkölcsi kötelessége felvenni Ukrajnát a tagállamok közé

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az EU-nak “erkölcsi kötelessége” felvenni Ukrajnát a tagállamok közé.

“Úgy gondolom, hogy nemcsak stratégiai érdekünk, hanem erkölcsi kötelességünk is, hogy lehetővé tegyük, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz, és hogy előkészítsük az utat az unió felé” – mondta von der Leyen csütörtökön a szlovákiai GLOBSEC 2022 Bratislava Forum hallgatóságának.

“Ennek kellene lennie a mottónknak, támogatni Ukrajnát az Európai Unió felé vezető úton: Ez nem teher, hanem történelmi felelősségünk” – tette hozzá.

Von der Leyen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kijevnek továbbra is meg kell felelnie az uniós tagságra vonatkozó előírásoknak és feltételeknek, mert a csatlakozási folyamatban “nincs sem joker, sem rövidítés”.

A megjegyzések néhány nappal azután hangzottak el, hogy Mario Draghi olasz miniszterelnök kijelentette, hogy országa kivételével minden “nagy uniós állam” ellenzi, hogy Ukrajna hivatalosan is tagjelölt legyen.

Ukrajna február 28-án nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét a 27 országból álló unióba, négy nappal azután, hogy Oroszország katonai hadjáratot indított ellene.

Volodimir Zelenszkij elnök azzal érvelt, hogy országa “kiérdemelte” a helyet az EU-tagok között, és gyorsított eljárás keretében kellene felvenni.

A múlt hónapban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az egyes uniós államok részéről érkező “stratégiai kétértelműség” “csak felbátorította” Moszkvát.

Az Európai Tanács szombaton közölte, hogy még ebben a hónapban tovább vitatja Ukrajna felvételi kérelmét. Ukrajna csatlakozását valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó