2022, június 27.
29.4 C
Budapest
30.3 C
Moszkva

Ursula: az EU erkölcsi kötelessége felvenni Ukrajnát a tagállamok közé

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az EU-nak “erkölcsi kötelessége” felvenni Ukrajnát a tagállamok közé.

“Úgy gondolom, hogy nemcsak stratégiai érdekünk, hanem erkölcsi kötelességünk is, hogy lehetővé tegyük, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz, és hogy előkészítsük az utat az unió felé” – mondta von der Leyen csütörtökön a szlovákiai GLOBSEC 2022 Bratislava Forum hallgatóságának.

“Ennek kellene lennie a mottónknak, támogatni Ukrajnát az Európai Unió felé vezető úton: Ez nem teher, hanem történelmi felelősségünk” – tette hozzá.

Von der Leyen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kijevnek továbbra is meg kell felelnie az uniós tagságra vonatkozó előírásoknak és feltételeknek, mert a csatlakozási folyamatban “nincs sem joker, sem rövidítés”.

A megjegyzések néhány nappal azután hangzottak el, hogy Mario Draghi olasz miniszterelnök kijelentette, hogy országa kivételével minden “nagy uniós állam” ellenzi, hogy Ukrajna hivatalosan is tagjelölt legyen.

Ukrajna február 28-án nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét a 27 országból álló unióba, négy nappal azután, hogy Oroszország katonai hadjáratot indított ellene.

Volodimir Zelenszkij elnök azzal érvelt, hogy országa “kiérdemelte” a helyet az EU-tagok között, és gyorsított eljárás keretében kellene felvenni.

A múlt hónapban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az egyes uniós államok részéről érkező “stratégiai kétértelműség” “csak felbátorította” Moszkvát.

Az Európai Tanács szombaton közölte, hogy még ebben a hónapban tovább vitatja Ukrajna felvételi kérelmét. Ukrajna csatlakozását valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS