2022, október 6.
11.1 C
Budapest
7.2 C
Moszkva
Array

Ukrán vegyipari munkások ezrei az oroszországi kereskedelem helyreállítására szólították fel Porosenkót

Nyugat-Ukrajna legnagyobb vegyipari üzemének több mint kétezer dolgozója petíciót írt alá, amelyben Petro Porosenko elnököt az ukrán-orosz külkereskedelem helyreállítására szólítják fel – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.

A Karpatnaftohim vállalat dolgozói felhívásukban úgy fogalmaztak, hogy a Független Államok Közösségének (FÁK) tagországai – különösen Oroszország – Ukrajna kulcsfontosságú partnerei, s a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok megszakadása az üzem termelésének visszaeséséhez vezetett. Felhívták az államfő figyelmét arra, hogy emiatt a bérük kifizetése sem állandó és teljes mértékű. Szerintük a kapcsolat helyreállítása Oroszországgal és a többi FÁK-országgal lehetőséget teremtene arra, hogy az üzem teljes kapacitással működhessen. Hangsúlyozták továbbá, hogy az Oroszországgal folytatott kereskedelem újraindítása csökkentené Ukrajnának az utóbbi években elszenvedett pénzügyi veszteségeit.

porosenko8
Porosenko “ukrán” elnök

Volodimir Sulingyin, a gyár vezérigazgatója kommentárjában hozzáfűzte, hogy a vegyi üzem teljes kapacitással 1,4 milliárd hrivnyát, azaz több mint 15,5 milliárd forintot fizethetne be évente az állami költségvetésbe.

A podrobnosztyi.ua hírportál emlékeztetett arra, hogy a nyugat-ukrajnai vegyi üzem előtt már az ország keleti részében – Harkiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk megyékben – működő több nagyvállalat is Porosenko elnökhöz fordult hasonló tartalmú felhívással. Október 11-én pedig parlamenti csoport alakult a kijevi törvényhozásban azzal a céllal, hogy elérjék az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatok helyreállítását.

A minprom.ua hírportál megemlítette, hogy Porosenko szüntelenül az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók fenntartását követeli, miközben a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatnak az oroszországi Lipeckben lévő gyára továbbra is üzemel.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....