2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Ukrán vegyipari munkások ezrei az oroszországi kereskedelem helyreállítására szólították fel Porosenkót

Nyugat-Ukrajna legnagyobb vegyipari üzemének több mint kétezer dolgozója petíciót írt alá, amelyben Petro Porosenko elnököt az ukrán-orosz külkereskedelem helyreállítására szólítják fel – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.

A Karpatnaftohim vállalat dolgozói felhívásukban úgy fogalmaztak, hogy a Független Államok Közösségének (FÁK) tagországai – különösen Oroszország – Ukrajna kulcsfontosságú partnerei, s a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok megszakadása az üzem termelésének visszaeséséhez vezetett. Felhívták az államfő figyelmét arra, hogy emiatt a bérük kifizetése sem állandó és teljes mértékű. Szerintük a kapcsolat helyreállítása Oroszországgal és a többi FÁK-országgal lehetőséget teremtene arra, hogy az üzem teljes kapacitással működhessen. Hangsúlyozták továbbá, hogy az Oroszországgal folytatott kereskedelem újraindítása csökkentené Ukrajnának az utóbbi években elszenvedett pénzügyi veszteségeit.

porosenko8
Porosenko “ukrán” elnök

Volodimir Sulingyin, a gyár vezérigazgatója kommentárjában hozzáfűzte, hogy a vegyi üzem teljes kapacitással 1,4 milliárd hrivnyát, azaz több mint 15,5 milliárd forintot fizethetne be évente az állami költségvetésbe.

A podrobnosztyi.ua hírportál emlékeztetett arra, hogy a nyugat-ukrajnai vegyi üzem előtt már az ország keleti részében – Harkiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk megyékben – működő több nagyvállalat is Porosenko elnökhöz fordult hasonló tartalmú felhívással. Október 11-én pedig parlamenti csoport alakult a kijevi törvényhozásban azzal a céllal, hogy elérjék az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatok helyreállítását.

A minprom.ua hírportál megemlítette, hogy Porosenko szüntelenül az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók fenntartását követeli, miközben a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatnak az oroszországi Lipeckben lévő gyára továbbra is üzemel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó