2023, december 3.
-1.7 C
Budapest
-6.8 C
Moszkva

Putyin támogatja, hogy fegyveres EBESZ-missziót küldjenek Donbasszba

Vlagyimir Putyin orosz elnök összességében beleegyezett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fegyveres missziót küldjön a Donyec-medencébe – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön, a “normandiai négyek” előző napi berlini csúcstalálkozóját értékelő moszkvai sajtótájékoztatóján.

Peszkov szerint Putyin a fegyveres EBESZ-misszió elfogadása mellett arra szólított fel, hogy az Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével működő “normadiai négyek” csoportjának jelenlegi német elnöksége alatt felgyorsítsák a részletek kidolgozását.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kreml elégedett a berlini megbeszélés eredményével, mert a jelenlegi helyzetben már “a legfelsőbb szinten történő óraegyeztetés ténye”, már annak az újabb megerősítése is pozitív jelenség, hogy az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk. Rámutatott, hogy mind a négy vezető síkraszállt ezek betartása mellett.

Peszkov szerint a “normandiai négyek” előző, tavaly októberi csúcstalálkozója óta eltelt év a szakértői szintű tanácskozások ellenére is eredménytelenül telt el. Mint mondta, Moszkva ezalatt többször is hangsúlyozta: elvárja Kijevtől a minszki megállapodásokba foglalt kötelezettségeinek teljesítését.

Az elnöki szóvivő cáfolta, hogy megállapodás született volna a Debalceve környékéről történő csapatkivonásról. Szavai szerint erről a kérdésről külügyminiszteri és szakértői szinten fognak egyeztetni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kovács: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! - írta hivatalos Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton. Mindezt az Ukrán...

A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy kimerülnek a pénzügyi források Ukrajna támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy...

Jelentősen visszaesett az ukrán export a lengyelek határblokádja miatt

Jelentősen visszaesett Ukrajna Lengyelországon keresztül történő exportja, amióta lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők tömeges tiltakozást szerveztek az EU Kijevvel szembeni kereskedelmi szabályozása ellen, és...
spot_img

Videó