2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Ukrán utasításra Törökország lefoglalt egy orosz teherhajót

Törökország lefoglalt egy orosz zászló alatt közlekedő teherhajót, miután Kijev azt állította, hogy az ukrán gabona “illegális” szállításában vett részt – jelentette vasárnap a Reuters Vaszilij Bodnar törökországi ukrán nagykövetre hivatkozva.

“Teljes mértékben együttműködünk. A hajó jelenleg a kikötő bejáratánál áll, a török vámhatóságok feltartóztatták” – mondta Vaszilij Bodnar az ukrán nemzeti televíziónak. A nagykövet szerint a nyomozók hétfőn döntenek a hajó sorsáról.

A lépés két nappal azután történt, hogy ukrán diplomaták felszólították a török hatóságokat a hajó feltartóztatására, arra hivatkozva, hogy az “lopott” ukrán mezőgazdasági termékeket szállít.

A hajó az orosz erők és a Donbassz milíciák által ellenőrzött Mariupol városától nem messze fekvő Bergyanszk azovi-tengeri kikötőjéből indult, és a törökországi Karaszu kikötőjébe érkezett – írta Bodnar pénteken Twitter-bejegyzések sorozatában, arra kérve Törökországot, hogy “tegye meg a megfelelő intézkedéseket”.

A diplomata azt is közölte, hogy a misszió “jó kommunikációt és szoros együttműködést” folytat a török féllel az ügyben, és biztos benne, hogy a “megállapodás szerinti döntések” “megakadályozzák az Ukrajna szuverenitásának megsértésére irányuló kísérleteket”.

A hajó állítólag mintegy 4500 tonna gabonát rakodott Bergyanszkban – jelentette a Reuters egy meg nem nevezett ukrán tisztviselőre hivatkozva. A hírügynökség azt is megjegyezte, hogy az ukrán főügyészség június végén levelet küldött a török igazságügyi minisztériumnak, amelyben azt állította, hogy a hajó részt vett “ukrán gabona illegális exportjában”.

A levél szerint a hajó fedélzetén 7000 tonna rakomány volt.

Ukrajna ezután arra kérte Törökországot, hogy “végezzen ellenőrzést ezen a tengeri hajón, vegyen mintákat a gabonából törvényszéki vizsgálat céljából”, hogy meghatározzák annak eredetét, és kifejezte készségét arra, hogy a török hatóságokkal közös vizsgálatot indítson.

A kazahsztáni székhelyű KTZ Express vállalat, amely a hajó tulajdonosa, a Reutersnek elmondta, hogy a hajót egy orosz cégnek, a Green Line-nak adták bérbe, amely nem áll szankciók hatálya alatt.

Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a fejleményt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.