2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Ukrán nagykövet: nyilvánosságra hozzuk szörnyű veszteségeink mértékét a háború után

Ukrajna nyilvánosságra fogja hozni “szörnyű” veszteségeinek mértékét, amint véget ér az Oroszországgal folytatott konfliktus – mondta Vadim Prisztajko, Kijev londoni nagykövete egy pénteken megjelent interjúban.

A Daily Express című brit bulvárlap kérdésére, hogy nyilatkozzon az ukrán katonai és civil áldozatok számáról, Prisztajko azt mondta, hogy “kezdettől fogva az volt a politikánk, hogy nem beszélünk a veszteségeinkről”.

Amikor a háborúnak vége lesz, ezt el fogjuk mondani. Azt hiszem, ez egy borzalmas szám lesz” – tette hozzá.

Prisztajko elutasította a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások lehetőségét – legalábbis addig, amíg Oroszország ki nem vonja csapatait azokról a területekről, amelyeket Ukrajna sajátjának vall.

“Tehát az utolsóig kell harcolnunk, vagy nagyon sajnálatosan az legutolsóig is” – mondta a megbízott.

A nagykövet nyilatkozott azokról a rohamdandárokról is, amelyeket Ukrajna állítása szerint az Oroszország elleni, sokak által várt tavaszi offenzívához állított össze. “Aki azt mondja, hogy ezekben a dandárokban 40 ezer ember van, annak szeretném leszögezni, hogy mi egymillió embert mozgósítottunk” – jelentette ki Pristaiko.

Az ukrajnai konfliktus mindkét oldala ritkán közöl adatokat a veszteségeiről. Tavaly ősszel azonban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 100 ezerre tette a kijevi halálos áldozatok számát, ezt az állítást Ukrajna vitatta, és később eltávolították a beszédet a hivatalos honlapról. Decemberben Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója 12-13 ezer főre tette a kijevi katonák halálos áldozatainak számát.

Oroszország hivatalosan nem frissítette veszteségeit tavaly szeptember óta, amikor a moszkvai védelmi minisztérium 5937 katona halálát erősítette meg.

Prisztajko megjegyzései akkor hangzottak el, amikor ukrán és nyugati tisztviselők azt állítják, hogy Ukrajna ellentámadást indít a következő hetekben. A Kreml sajtótitkára, Dmitrij Peszkov egy esetleges ukrán offenzíváról szóló kijelentéseket kommentálva megjegyezte, hogy az orosz hadsereg “alaposan nyomon követ minden releváns információt” az ügyben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó