2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Ukrán légiparancsnokság megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Dnyipro délnyugati külvárosában az orosz légierő nagypontosságú csapása megsemmisítette az ukrán keleti légiparancsnokság törzsét – közölte kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Harkov megyében Dvurecsenna, Petropavlivka és Kupjanszk térségében az ukrán fegyveres erők 14. és 92. gépesített dandárja rakétacsapásokban száz katonát veszített, köztük külföldi zsoldosokat, valamint 16 haditechnikai eszközt. A donyecki régióban, Liman irányában, Torszke településnél az ukrán 66. gépesített dandár egységeire és két “nacionalista alakulatra” mért hatalmas csapás – összehangolt légi és tüzérségi támadás – több mint 120 embert ölt meg és 14 páncélozott járművet tett üzemképtelenné.

A Luganszki Népköztársaságban Liszicsanszk irányában, Hrihorivkánál az ukrán 54. gépesített dandárt érő rakétacsapás mintegy 90 katonát, három harckocsit és hat páncélozott járművet semmisített meg.

Zaporozsija város közelében rakétacsapások érték az ukrán fegyveres erők 65. gépesített dandárjának lőszerraktárát, valamint a Motor Szics üzem repülőgép-javító műhelyeit. A támadás több mint 15 tonna lőszert, köztük az amerikai HIMARS sorozatvetőkhöz való lövedékeket, valamint két Mi-24-es harci helikoptert semmisítettek meg.

Délen, Krivij Rih és Andrijivka irányában a tábornok szerint az orosz légierő csapásokat mért az ukrán 24. gépesített, a 17. páncélos és 128. hegyi rohamdandárra Bila Krinicja, Arhangelszke, Lubimivka és Zolota Balka községeknél, és ezekkel kilenc harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, 20 járművet és mintegy 250 katonát semmisítettek meg.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye közigazgatásának második embere a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a ukrán erőket a régió északi részén megállították, és egy részük “tűzzsákba” került a Dnyeper-parti Dudcsani községnél.

Az orosz harcászati légierő gépei, a rakéta- és tüzérségi csapatok öt vezetésipontot, 157 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint 43 tüzérségi egységet támadtak a hadijelentés szerint, megsemmisítve egyebek között öt lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, egy Buk-M1-es légvédelmi rakétarendszert és egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös és egy Szu-24-es repülőgépet, nyolc drónt, két Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint kilenc HIMARS- és Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 312 repülőgépet, 157 helikoptert, 2145 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5336 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 860 rakétasorozatvetőt, 3445 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6226 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

A RIA Novosztyi jelentése szerint a Herszon városhoz közeli antonivkai Dnyeper-hidat három HIMARS-találat érte, másik három rakétát sikerült lelőni. A hírügynökség orosz rendvédelmi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Herszon megyei Oleskinél lelőttek két ukrán diverzánst. A tűzharc helyszínén találtak két házilag előállított robbanószerkezetet.

A helyi hatóságok szerint a Donyecki Népköztársaságot este hatig több mint nyolcvan ukrán tüzérségi belövés érte. Energodarban, ahol a zaporozsjei atomerőmű van, az ukrán erők a hőerőművet vették tűz alá.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke kedden vizsgálatot rendelt el a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatója, Igor Murasov és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közötti együttműködés ügyében. Korábban a Rosszija 24 hírtelevízió felvételt mutatott be arról, hogy Murasov elismerte a Kijevvel való együttműködését. A tévé képes beszámolója szerint az erőmű vezetőjét, aki a helyi hatóságok szerint zsarolás hatására működött együtt az SZBU-val, ukrán ellenőrzés alatt álló területre toloncolták ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...